Türkiye'nin ABD-Pentagon tarafından komuta edilen NATO envanteri dışında silah alımı ve üretiminde bulunduğu günden bu yana uluslararası tehdit ve baskı oluşturma çağrıları artış kaydediyor.

NATO Hava Kuvvetleri Komutanı Tod Wolters, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almaya hazırlanan Türkiye'ye NATO ile uyumlu sistemler almaları için baskı kuracaklarını söyledi.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alma kararı konusunda Batılı güçlerle arasında gerginlik sürerken NATO'dan silah alımıyla ilgili yeni bir açıklama geldi.
NATO Hava Kuvvetleri Komutanı ABD'li General Tod Wolters, “Bu anlaşma henüz uygulanmaya konmadı. Konuşulan S-400'ler Türkiye'de bulunmuyor” dedi.

S-400 füze savunma sisteminin NATO hava savunma sistemleri ile uyumlu olmadığına dikkat çeken Wolters, NATO'ya uyumlu çalışabilecek sistemler satın almaları konusunda Türk hava kuvvetleri yetkililerine baskının sürdürüleceğini söyledi. Wolters, "Bölgede artık bu kapasiteye sahip, ortak çalışılabilirlik seviyesi çok yüksek sistemlerimiz var” şeklinde konuştu.

Türkiye S-400 füze savunma sistemini satın almaya karar vermeden önce Patriot savunma füzelerini üreten Amerikalı Raytheon şirketinin teklifi de gündeme gelmişti.

Türkiye ile Rusya arasında S-400 füze sistemine ilişkin anlaşma Temmuz ayında imzalanmasından sonra, ABD'li silah şirketleri yöneticilerinin Amrikan Kongresi'nde tehdit ve baskı uygulanması çağrıları dikkat çekmişti.