Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, büyük Rus besteciler Pyotor Çaykovski, Dmitri Şostakoviç ve Sergey Rahmaninov’un eserlerinin konser programlarından çıkarılması dahil Rus kültürüne yönelik Batı’da yapılan saldırıları, Nazi Almanyası’nda kitapların yakılmasına benzetti.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra Rus sanatçılara adeta cadı avı başlatılmıştı. İtalya’daki Milano-Bicocca Üniversitesi, Fyodor Dostoyevski’nin eserlerinin derslerde okutulmasını yasaklamıştı. Yetmemiş, Münih Filarmoni Orkestrası büyük şef Valery Gergiev’i görevden almıştı.

Putin’in cehaleti

Sovyetler Birliği hâyali ile yanıp tutuşan Vladimir Putin, Sovyet Rusyası’nda Stalin iktidarında “ideolojiye uymayan” müziklerin yasaklandığından bihaber herhalde. Mesela, Gürcistan’da doğan Ermeni besteci Aram Haçaturyan, Stalin’in beklentilerine uygun olarak eser verdi. Haçaturyan eserlerinde Ermeni ezgilere yer verirken, Rus romantik geleneğine de sadık kaldı. Başarılı sanatçı bir süre sonra Sovyetler tarafından gözden çıkarıldı. Özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonra Sergey Prokofyev, Şostakoviç ve Haçaturyan; Politbüro’nun sansürüne uğradı.

Merak edenler bu hususta “Rus Beşlisi”ni araştırabilir.

Anlayacağınız Batı ile Rusya’nın arasında pek fark yok!