Şoygu, televizyonda yayınlanan konuşmasında, Rusya’nın NATO'nun tehditkar askeri faaliyetlerine karşı önlem aldığını açıklayarak, “Batı ve Güney Askeri Bölgeleri’ndeki birlikler ani savaşa hazırlık denetimine tabi tutuldu. İki hafta içinde iki kara kuvveti ve üç hava indirme birliği Rusya’nın batı sınırlarına, askeri eğitim görevlerinin yerine getirildiği bölgelere başarıyla intikal ettirildi” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Rusya'nın askeri yığınağı gayrimeşru, açıklanamaz ve derin endişe verici. Rusya, Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını sonlandırmalı ve provokasyona son vermeli. NATO’nun Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteği sarsılmazdır” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise, “ABD ve NATO’daki diğer ülkeler kasıtlı olarak Ukrayna’yı barut fıçısına dönüştürdü” ifadelerini kullandı.

2008’de NATO’ya katılmak için başvuruda bulunan Ukrayna, Rusya’nın herhangi bir yeni saldırısını püskürtmek için Batılı güçlere onu fiilen desteklemeleri için baskı yapıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Stoltenberg ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Operasyonel seviyede, Rusya'yı caydıracak ve saldırgan niyetlerini durduracak tedbirlere ihtiyacımız var” dedi.

Kuleba, Ukrayna ve dostlarının teyakkuzda olduğunu söyleyerek, Moskova’nın pervasızca herhangi bir adım atması veya yeni bir şiddet sarmalını ortaya çıkarması durumunda bedelinin ağır olacağını vurguladı.

NATO üyeleri ise, Ukrayna’nın ittifaka katılım sürecini hızlandırma çağrısına yanıt verme konusunda hala tereddüt ediyor.