Ünlü fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Hawking, genç yaşta Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalanmıştı.

Ailesinin yaptığı açıklamada, Hawking'in Cambridge'deki evinde bu sabaha karşı öldüğü bildirildi.

Hawking geçen yıl İngiliz kanalı BBC'ye verdiği röportajda 75 yaşına kadar yaşayacağını hiç düşünmediğini, birikimini halen yansıtabildiği için kendisini şanslı hissettiğini dile getirmişti.

 

STEPHEN HAWKING KİMDİR?

Stephen Hawking, 8 Ocak 1942'de İngiltere Oxford'ta doğdu. Hawking, kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınıyordu.

Stephen Hawking 1960'ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı.

Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti.

Vücudunun neredeyse hiçbir kısmını kullanamayan, kendisi için özel olarak geliştirilen bilgisayar sistemine sadece yanak kaslarından biriyle komut veren Hawking, günde yaklaşık 2 bin 500 kelimeyle iletişim kuruyor ve çalışmalarını sürdürüyordu. 

Araştırmaları 40'ın üzerinde dile çevrilen Hawking, bilim çevrelerinde Albert Einstein'dan sonraki en büyük dahi olarak görülüyor. Hawking 1979'da Cambrige Üniversitesi'nde Isaac Newton için kurulan Lucas kürsüsünün başına gelerek, "profesör” unvanını aldı. 1985 yılında sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyordu.

HAWKİNG'İN İDDİALARI
Hawking'e verilen şöhretle birlikte dünya medyası üzerinden yapılan sayısız manipülasyon ve spekülasyonlar dikkat çekti. Bunlardan biri dünyanın uzaylılar tarafından istilasının ihtimal dahilinde olduğuydu. Hawking zaman zaman yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti:

"Burada yerimiz giderek daralıyor ve gidilebilecek tek yer diğer dünyalar. Artık diğer güneş sistemlerini de keşfetme zamanı geldi. Dış dünyaya yayılmak bizi kendi sonumuzu getirmekten kurtaracak tek şey olabilir. İnsanlığın dünyayı terk etmesi gerektiğine inanıyorum"

"Makineler bir süre sonra insanlardan daha aktif olacak ve Dünya'yı yönetebilecek bir konuma gelecek. İnsanlık acilen koloni yapabileceği bir gezegen bulmalı ve buralara yerleşmeli. Çünkü artık geri dönülemez bir noktaya geldik. Küresel nüfus alarm vererek artıyor ve Dünya'mız çok küçük. Artık kendimize zarar verme raddesine geldi"

Sabah gazetesindeki köşesinde Haşmet Babaoğlu, Hawking'in "bilim adamı kimliği"yle yaptığı çeşitli açıklamalara yorumu şu şekilde olmuştu:
"Bu geveze adam gerçekten o büyük fizikçi Stephen Hawking mi, emin değilim...
Belki de çok iyi kurgulanmış bir filmin seyircileriyiz.
Yerinden kıpırdayamayan ve konuşamayan Hawking yanak hareketlerini dile çeviren bilgisayar programı yoluyla bu sefer de demiş ki, "atmosferin ısınması ve iklim değişikliğinin kötü sonuçlarına inanmayanlar varsa Venüs'e gitsin görsün, masrafları ben karşılayacağım!"
Tabii bu ifade "Hawking'in favori yerleri" adlı belgeselde geçmiş ama tuhaf!
Bilimsel üsluba ve akıl yürütme modellerine hiç uymayan bir ifade bu.
Hawking geçen ağustosta da durup dururken "obezite tehlikesi"ne dikkat çekmişti. İnsan içinden soruyor: Yoksa komplo teoricileri haklı mı? Ünlü fizikçi gerçekte 20 yıl önce öldü mü?"
(26. 01.18-Sabah)

ALS HASTALIĞI NEDİR? 

Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS), omurilikte belli bir bölgenin harabiyeti ile başlayıp sinirleri ve kasları etkileyen ve zayıflamalarına sebep olan ilerleyici bir hastalık. Sebebi henüz bilinmeyen ALS’nin kesin bir tedavisi yok ancak hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik yöntemlerle yaşam süresi artabiliyor.