Ukrayna'nın önemli politikacılarından Stefanchuk, Moskova'nın komşusuna yeni bir sansasyonel müdahalede, tam kapsamlı bir nükleer saldırıda bulunacağını söyledi.

Çarşamba günü bir konferansta konuşan Verkhovna Rada Başkanı Ruslan Stefanchuk, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden miras kalan savaş başlığı cephaneliğine atıfta bulunarak “1991 itibariyle Ukrayna’nın dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücü olduğunu” belirtti.

Birkaç yıl sonra Kiev'in “nükleer gücü olmayan bir devlet olmak için bundan gönüllü olarak vazgeçtiğini" kaydeden Stefanchuk, "Böyle bir silahsızlanmanın garantörü olan Rusya ise, demokratik gelişmemize devam edersek bize karşı bir nükleer saldırı başlatabileceğini ima ediyor.” dedi.

Stefanchuk'un açıklamaları, Batılı liderler ve Kiev istihbarat servisinin, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı tam bir saldırı başlatmayı planladığı yönündeki endişelerini destekliyor. Ancak Kremlin, Rusya'nın bir işgale hazırlık olarak birliklerini ortak sınır çizgisi boyunca yığdığı yönündeki iddiaları defalarca reddetti.

Bunun yerine Moskova, ABD liderliğindeki askeri bloğun üyelerini Rusya sınırlarına endişe verici miktarda silah göndermekle suçladı ve Batılı devletlerin Kiev yetkililerini topyekûn bir çatışmaya dönüşebilecek şekilde provoke ettiğini söyledi.

Geçen ay Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’nın Ukrayna'ya sürekli artan bir askerî eğitmen ve teçhizat gönderdiğini söylemişti. Bu devletler Kiev'i durduramazlarsa ve bunun yerine onu gerçekten teşvik ederlerse, Moskova'nın güvenliğini sağlamak için gerekli tüm adımları atacağı konusunda uyarmıştı.

Kasım ayının başlarında Lavrov, Kiev birliklerinin Amerikan yapımı Javelin roketatarları konuşlandırdığı iddialarının endişe verici bir gelişme olduğunu belirtmişti.