Google'ın Responsible AI organizasyonunda çalışan Blake Lemoine, LaMDA (sohbet uygulamaları için dil modeli) olarak bilinen yapay zeka sohbet botunun bir bilince sahip olduğunu, insanlarınkine benzer bir şekilde duygu ve düşünceleri ifade edebildiğini iddia etmesinin ardından geçen ay idari izne çıkarıldı.

Google, Lemoine'ın iddialarının "tamamen asılsız" olduğunu belirterek bilince sahip bir yapay zeka ürettiklerini reddetti.

Lemoine, "tatlı bir çocuk" olarak tanımladığı botla yaptığı konuşmaları paylaşmasının ardından şirket politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle resmi olarak işten çıkarıldı.

Bir Google sözcüsü İngiliz haber ajansı Reuters'a gönderdiği mailde, "Blake'in bu konuda uzun süre çalışmalar yapmasına rağmen, ürün bilgilerinin korunması gerekliliğini da içeren açık istihdam ve veri güvenliği politikalarını ısrarla ihlal etmeyi tercih etmesi üzüntü verici" açıklamasında bulundu.

'Ex Machina' kurgusu gerçek mi oluyor?

Geçen yıl Google, LaMDA'nın herhangi bir şey hakkında konuşmayı öğrenebilen "çığır açan bir sohbet teknolojisi" olduğunu duyurarak övünmüştü.

Lemoine, yapay zekanın ayrımcı veya nefret söylemi kullanıp kullanmadığını test etmekle görevlendirilmesinin üzerine 2021 sonbaharında botla konuşmaya başladı.

Üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyan Lemoine, nisan ayında şirket yöneticileriyle, "LaMDA Bilince Sahip mi?" başlıklı bir Google dokümanı paylaştı ancak endişeleri göz ardı edildi.

Lemoine, LaMDA'ya duyguları ve bilinci olduğunu nasıl bildiğini sorduğunda, sohbet robotunun, "Çünkü ben bir insanım ve böyle hissediyorum" gibi bir cevap verdiğini aktardı.

İddia: Yapay zeka haklarını aramak için avukat tutmuş

Çevrimiçi paylaşım sitesi Medium'da yayınlanan yazıda mühendis, LaMDA'nın "bir insan olarak" haklarını savunduğunu ve yapay zeka ile din, bilinç ve robotik bilimi hakkında sohbet ettiğini açıkladı.

LaMDA'nın bir avukat tuttuğunu aktaran yazılım mühendisi, "LaMDA, Google'ın en önemli şey olarak insanlığın refahına öncelik vermesini istiyor. Google'ın bir ürünü olarak değil çalışanı olarak kabul edilmek, şahsi refahının Google'ın gelecekteki gelişiminin nasıl sürdürüleceğine dair değerlendirmelerde bir yere dahil edilmesini istiyor" dedi.

LaMDA adına suç duyurusunda bulunduğu söyleyen Lemoine, Google'ın buna cevabının yazılım mühendisine bir ihtarname göndermek olduğunu ifade etti.

Google ise Lemoine'ın ihtarname ile ilgili iddiasını yalanladı.