Jean-Michel Basquiat’nın ailesi, sanatçının daha evvel hiç görüşmemiş bir koleksiyonunu önümüzdeki yıl sergide paylaşacağını söyledi. Bu vesileyle Basquiat kimdir sorusunun cevabını vermeye çalışmadan önce, serginin 2022’de New York’un meşhur sanat binası Starrett Lehigh’te olacağını söyleyelim.

Basquiat kimdir?

Kimdir bu Basquiat? Sanat camiası ve Amerika için niçin çok önemlidir Basquiat? Sanatçı, göçmen, Latin Amerikalı çiftçi bir ailenin oğlu olarak doğdu. Ailesini ve dolayısıyla okulunu terk edip, “rüyâ”ların ülkesi Amerika’ya geldi. Yapmadığı ayak işleri kalmadı. Seyyar satıcılık, işportacılık ve hatta amiyane tabirle dilencilik… “SAMO” (Same Old Shit) lakabıyla sokaklarda grafiti yaptı. Haiti’den kalkıp, New York’un ücra köşelerini kendi isim ve sembolleriyle doldurdu. Daha sonra dilencilik yaptığı o sokaklarda ün salmaya, kapısında dilendiği müzelerin içerisinde sergiler açmaya başardı. Kaderin cilvesi midir artık, bilemiyoruz.

Basquiat’ın şânı o kadar ilerledi ki, Musee d’Art Moderne’de bile yaptığı işler sergilenmeye başladı. Kartpostal sattığı müzelerin önlerinde, artık onun eserleri vardı, Amerikalılar artık onu tanımamazlıktan gelemezdi!

John Berger, Portreler isimli eserinde Basquiat’tan şöyle bahseder: “Yüzlerce işaretten oluşan kendi alfabesini icat etti. Yunan alfabesi, sayılar, geometrik şekiller, grafiti simgeler, logolar ile harita işaretleri, hiyeroglifler, çizimler, bunların tümüyle dünyayı dillendiriyor o!”

Ününün artmasıyla beraber başarıya ulaşan Basquiat’ın, en pahalı kıyafetleri giyip, şehrin en gözde otellerinde aşırı harcamalar yaptığı malumdur. Bu da ressamı zor duruma sokmuştur tabiî. Oysa, bu onun bir zamanlar eleştirip, tiksindiği bir durumdu. Keith Haring bu duruma dair demiştir ki,”Basquiat sevmediği şey haline dönüştü.”

Basquiat’ın eserlerini satıp kazandığı parayla limuzinde gezerek dilencilere 100’lük banknotlar dağıttığı söyleniyor.

Basquiat’ın ölmeden önce de dudaklarından dökülen kelimeler, “Ben gerçek birisi değilim, bir efsaneyim!”.