Büyük Doğu-İbda fikriyatına nisbetle yayın yapan Aylık Dergisi, 200. sayısıyla okurlarıyla buluştu. Derginin 200. sayısında doğum ve perde ardına geçişlerinin sene-i devriyesi vesilesiyle Türkiye’nin son yüzyılda yetiştirdiği iki büyük mütefekkir olan Necip Fazıl ve Salih Mirzabeyoğlu ele alındı.

Kapağında “Su kadar aziz, güneş kadar cömerttiler. Rahmet, minnet ve hasretle yâd ediyoruz…” denilen derginin önsözünde “Dergimizin 200. sayısı, fikir çilesi haysiyetinin iki güzide insanı olan Üstad Necip Fazıl ve Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’nun, doğdukları ve perde ardına geçtikleri ay olan Mayıs’a tevafuk etti. Sadece böyle özel bir ayda onları kuru kuru anmak değil, her dem anlamak, fikirlerini yaşamak ve yaşatmak maksadına matuf olarak, “yaşamayı fikir, fikri yaşamak bilmek” şuuruyla faaliyetlerimizi devam ettirme gayreti içerisinde, bu sayımızı yolumuzun öncüsü iki güzide insana ayırdık.” ifadelerine yer verildi.

Dergide dosya mevzusu ile alakalı olarak sağlığında Necip Fazıl ve Salih Mirzabeyoğlu’nun yanında bulunmuş isimlerin yazı ve röportajları dikkat çekiyor. Mevlüt Koç’un “Hayat Nerede Başlar, Nerede Biter” başlıklı yazısı ile Yalçın Turgut Balaban’ın Kâzım Albayrak’a vermiş olduğu röportaj Büyük Doğu-İbda fikir hareketini ve tarihî serencamını dergi okurlarına aktarıyor. Dergide Muzaffer Doğan ile Necip Fazıl ve Salih Mirzabeyoğlu üzerine yapılan “Sıradan adamların büyük adamları kabulü zor olur” başlıklı bir mülakat da bulunuyor.

Tarihten aktüele, sinemadan edebiyata çeşitli alanlardaki yazılarla beraber Aylık Dergisi, gazete bayilerindeki yerini almış bulunuyor.