Üstad Necip Fazıl’ın, “hakkımda yazılmış tek harika kitap” yorumunu yaptığı “Necip Fazıl’la Başbaşa” eseri, Büyük Doğu’yu esas alarak, Mutlak Fikir’i, İslâm’a muhatab “Bütün Fikir”in gerekliliğini anlatır. “Parçalanmış zihin” sorununu fark edip, gerekli çözümü sunma konusunda Salih Mirzabeyoğlu istisnai bir konumda durur.

Tespit ve çözümünde Büyük Doğu’ya nisbetle düşünen Mirzabeyoğlu, bu temel üzerine açıklamaları yapar ve İBDA düşüncesini şu şekilde ifadelendirir: “Büyük Doğu, insanın hadiseler karşısında “nasıl?” tavrını temsil eder. İBDA ise hadiselerin “niçin?” boyutu ile ilgilenir ve bu sorunun Büyük Doğu’ya nispetle açılımını yapar”. Yani Kumandan Mirzabeyoğlu yapmış olduğu fikri yolculuk neticesinde içine Büyük Doğu’yu da alan kapsamlı bir “ideolocya” ortaya koymuştur. Büyük Doğu’nun en temel yöntemi olan sentezciliği üstlenir ve Büyük Doğu’nun gayesi olan “İslam Tasavvufu ve Batı Tefekkürü” ikiliğinden ikinciyi birincinin önünde hesaba çekerek yeni “terkip”ler ortaya koyar.

Birçok başlığı barındıran kitabın ana mevzusu, İslâm aleminde, “dünya görüşü” fikrinin, “her örgüsü tezatsız” bütün bir fikir olarak kavranıp, açıklanamamasıdır. Örnek olarak sanayi girişimlerini ele alan Mirzabeyoğlu, bu yolla İslâmî bir atılım yapmak isteyenleri eleştirir. Diğer kültürlerden alınıp, içeriğine nüfuz edilmeyen her “ürün”ün, içine girdiği “kültür bütününü” bozacağı muhakkaktır. Bu nedenle taklide dayalı “Batı’nın iyi yönlerini alalım ve kötü taraflarını bırakalım” fikri, hatalı bir düşüncedir.

Çünkü her “teknik ürün” belli bir dünya görüşünün sonucudur. Bu konunun daha iyi anlaşılması için “atların, Kızılderililerin hayatlarına etkisini” örnek vererek, dışarıdan alınan ve hesabı yapılmayan her yeniliğin zararlarının nereye kadar varacağını tahmin bile edilemeyeceğini, bunların muhasebesini yapacak bütüncül bir anlayışın ortaya koyulmasının zaruri olduğunu belirtir.

Görüş: Abdulkerim Kiracı

Necip Fazıl’ın şiirlerinde nefı̇s-ruh ve madde-mana karşıtlığı Necip Fazıl’ın şiirlerinde nefı̇s-ruh ve madde-mana karşıtlığı

Makalenin tamamı için TIKLA