Tarihte bugün: Üstad Necip Fazıl’ın Put Adam kitabı 2019’un Türkiye’sinde yasaklandı!

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, içeriğinde Atatürk'e yönelik hakaret içeren ifadeler bulunduğu gerekçesiyle Üstad Necib Fazıl’ın kaleme aldığı ‘Put Adam’ isimli kitabı piyasaya süren yayınevi yetkilileri hakkında soruşturma başlattı. Savcılığın talebi üzerine Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği, kitabın tüm nüshalarına el konulmasına, dağıtım ve satışının yasaklanmasına karar verdi.

Kemalist camianın organları kıyameti koparmıştı

Eserin Türkçesinin yayımlandığı duyulduğundan beri, bilhassa Kemalist camianın yayın organları ile sosyal medya hesaplarında kıyamet kopmuş ve eserin toplatılması noktasında bir kamuoyu baskısı sağlanmaya çalışılmıştı.

Ön plana çıkartılan müşterek ifâde ise bu eserde “Atatürk'e yönelik çirkin hakaretler ve iftiraların yer aldığı”. Oysaki eseri okumadıkları veya okumuşlarsa bile bu kararı veren yargı mensubları da dahil olmak üzere okuduğunu anlamaktan aciz oldukları her hâllerinden belli.

Put Adam eserinde ne anlatılıyor?

446 sayfalık Put Adam isimli eser Arapçadan Türkçeye tercüme edildiği için Üstad Necip Fazıl’ın üslubunu eserde göremiyoruz fakat mevzuların hakikatinde herhangi bir değişiklik de söz konusu değil.

Put Adam eserinde Mustafa Kemal’in, 1919 öncesi ve sonrasıyla hayat tarzı, Vahdettin Han tarafından vazifelendirilmesi, Samsun’a gidişi ve kongreleri, Türkiye Millet Meclisi’nin kurulması, İstiklâl Savaşı, Cumhuriyet dönemi, inkılâplar dönemi, Çankaya, Dolmabahçe ve Mustafa Kemal’in ölümüne kadar geçen zaman zarfında yaşananlar delilleriyle ele alınıyor.

Eserde, memleketin başka ülkelere nasıl peşkeş çekildiği, İslam’a ve İslam kültürüne nasıl düşmanlık edildiği, başta hilafetin kaldırılmasıyla beraber, kılık kıyafet kanunu, harf inkılabı ve benzeri Türkün ruh köklerini kurutacak faaliyetler tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriliyor.

Kitaptan da anlaşılacağı üzere harf inkılâbı ile Müslümanların geçmişle bağları tamamen koparılmış, İslâm kültürüne yabancı bırakılmıştır. Getirilen kılık kıyafet kanunu ile Batılılara benzeme yolunda büyük adımlar atılmıştır. Tek parti rejimiyle getirilen kanunlar cebren uygulanmış, kanunlara uymayanlar idam edilmiştir. Ezanla birlikte alimler de susturulmuş, geçmiş tarihimiz kötülenmiş, Batılı kültür empoze edilmiştir.

Eser sadece Mustafa Kemal’i değil, onu anlatan kişileri, çevresini ve dost düşman birçok kişi hakkında da malumatlar ihtiva ediyor. Böylece Üstad Necip Fazıl, bir adamın nasıl ve ne şekilde putlaştırıldığını da gözler önüne seriyor. M. Kemal’in Nutuk, Şevket Süreyya Aydemir’in Tek Adam, Falih Rıfkı Atay’ın Çankaya kitabı ve benzer hatıratlar kitapta esas alınmış, onların iddialarına ağırlık verilerek itiraflar ve çelişkiler gösterilmiş, hak ve hakikat kutbu kuvvetlendirilmek istenmiştir. Dr. Rıza Nur’un hatıratına ise onun hissî tarafını eleyerek, şahidliğine başvurmak şeklinde yer vermiştir. Yani sadece Rıza Nur’a dayanmamıştır. Sonuç bölümünde kısaca da olsa bir değerlendirme yapılmıştır. Tamamen objektif kıstaslarla ve tarihî vakalarla mevzu işlenmiş, yorum yanlışları ve abartıların ise yine tarihî vakalarla doğrusu gösterilmiş, karşı tarafın maksadları yine onların kaynaklarından ispat yöntemiyle vuzuha kavuşturulmuştur. Ancak şen’î bir fiil söz konusu olduğu zaman ağır kelimelere mecburen başvurulmuştur. Ayyaşa ayyaş, sefihe sefih demek gibi. Bu eserde M. Kemal’in ahlâkî sıkıntılarına yer verilmesinin sebebi ise, M. Kemal’in siyasî bir şahsiyet olması ve eserin biyografi tarzında olmasındandır.

Kitap toplatıldı, daha fazla alaka gördü!

Put Adam’ın yayınlanmasından itibaren gördüğü büyük alaka rejim gardiyanlarını telaşa düşürdü. Hakikatin önünü kesmek isteyen Kemalist rejim gardiyanları tarafından kitaba ve yayıncısına 5816 sayılı kanuna muhalefet suçlamasıyla dava açıldı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucu kitabı yayınlayan yayınevinin sahibi, “Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret” suçundan hapis cezasına çarptırılırken, eserin tüm nüshalarına da 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca el konulmasına, dağıtım ve satışının yasaklanmasına karar verildi.

Yayınlandığında büyük alaka gören ve birkaç hafta içerisinde 10 binlerce basılan Put Adam eseri, hakkında toplatılma kararının çıkmasının ardından Müslümanlardan daha fazla talep görmeye başladı.

5816 mezalimi!

20 yıldır iktidarda olan Ak Parti’nin Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın “76 milyon hep beraber Büyük Doğu’yu inşa edeceğiz.” dediği ülkede, 2019 yılında müellifi Üstad Necip Fazıl olan Put Adam eseri yasaklandı. 5816 sayılı kanunun kaldırılması şöyle dursun, bu kanun dolayısıyla cezalandırılan insan sayısı her geçen gün artıyor.