Kolombiya ordusu, 300 yıldır su altında olan ve 1708 yılında batırıldığında 200 tona yakın altın, gümüş ve zümrüt taşıdığına inanılan İspanyol San Jose gemisinin enkazına ait görüntüler paylaştı.

Kolombiya ordusu, gözlem görevi çerçevesinde Karayip kıyılarında yaklaşık 950 metre derinlikte bulunan “San Jose” adlı İspanyol gemisini görüntüledi. Kültür Bakanlığı gözetiminde yürütülen gözlem misyonu sonucu 300 yıldır su altında olan gemide insan müdahalesine rastlanmadığı ifade edildi.

Kamuoyuyla paylaşılan görüntülerde Hazine yüklü batık gemide altınlar, porselenler, çanak çömlekler, cam şişeler ve toplar net bir şekilde göze çarpıyor. Geminin burun kısmı yosun ve kabuklu deniz ürünleri ile kaplıyken, gövdesi ise daha net biçimde görülebiliyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, gözlem görevine dair yaptığı açıklamada, “Teknolojik donanım ve Kolombiya donanmasının çalışmaları sayesinde daha önce görülmemiş bir netlik düzeyinde görüntüler yakalamayı başardık” ifadelerini kullandı. Duque, Gemi enkazının ilerleyen dönemlerde gerçekleştirilmesi beklenen kurtarma çalışmaları için korunduğunu söyledi.

San Jose’yi İngilizlerin batırdığı söyleniyor.

Karayip Denizi'nde İngiliz donanması tarafından batırılan geminin toplarındaki yunus işlemeleri gibi özelliklerini inceleyen yetkililer tâ 4 sene önce enkazın San Jose'ye ait olduğunu kesinleştirmişti. Batıktaki madenlerin 18 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.