ABD'nin, Katar ve Pakistan üzerinden bölgeye naklettiği B-52 bombardıman uçaklarıyla Afganistan'da şiddetli bombardımanlar düzenlediği bildiriliyor.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, B-52 ağır bombardıman uçaklarının kullanıldığı saldırılarda Taliban'ın yanı sıra sivillere ait pazar yerleri, camiler, okullar, hastaneler gibi önemli merkezler de hedef alınıyor.

Bir süredir devam eden ve şiddetini artıran saldırılarda şimdiye kadar onlarca sivi hayatını kaybetmiş durumda.

Saldırılar sebebiyle aynı zamanda şehir merkezlerinde büyük yangınlar çıktığı rapor ediliyor.

"Saldırılar Katar ve Pakistan üzerinden"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby bir süre önce, ABD'nin Afganistan'dan savaş uçaklarını çektiğini açıklamıştı.

Bu kapsamda saldırıların Afganistan'daki hava üslerinden düzenlenme olasılığı bulunmuyor.

Bölge kaynakları, saldırıların Katar'daki ABD üslerinden ve Hint Okyanusu'ndaki uçak gemilerinden kalkan Amerikan uçaklarınca düzenlendiğini vurguluyor.

Dün uçak radar kayıtlarına yansıyan bilgilere göre, ABD'ye ait bir tanker uçak, Hint Okyanusu üzerinden Pakistan hava sahasına, buradan da Afganistan'a giriş yaptı.

Bu paralelde Katar ve Pakistan'ın, Afganistan'a yönelik bombardımanlarda rol oynadığı bağımsız kaynaklar üzerinden de gösterilmiş oldu. Bu iki ülkeden ise konuya dair bir açıklama yapılmadı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Afgan şehirlerinin Taliban eline geçmemesi için bölgeye B-52 bombardıman uçakları sevk edilmesi talimatı verdiği ifade edildi.

Taliban'dan açıklama

ABD'nin şiddetlenen hava saldırılarına karşı Taliban da bir açıklama yayınladı.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından sosyal medya üzerinden yayınlanan açıklamada, ABD'nin Afganistan'da sivillere yönelik hava saldırıları düzenlediği, Doha Anlaşması'ndaki taahhütlerini yerine getirmediği ve "emperyalist amaçlar peşinde koştuğunu" söyledi.

Açıklamada, Taliban'ın tüm gücüyle ABD'ye karşı duracağı ve "zulme uğrayan halkın intikamını alacağı" kaydedildi.

Mepa News