Associated Press'in haberine göre bir CIA yetkilisi, teşkilatın odak noktasındaki önceliğinin cihat yanlısı gruplar olduğu ancak CIA kaynaklarının kademeli bir şekilde Çin'i incelemek için ayrıldığını söyledi.

CIA Başkan Yardımcısı David Cohen, ABD'nin cihat yanlısı gruplara karşı çalışmalarını sürdüreceğini ancak mühim önceliğin kademeli olarak Çin'i daha iyi anlamaya çalışma ve Pekin'i saf dışı bırakma olduğunu belirtti.

Haberde, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Başkan Joe Biden ve üst düzey ABD'li güvenlik yetkililerinin Rusya'nın yanı sıra Çin'in siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda ortaya koyduğu 'tehditleri' geçmişe nazaran daha fazla öncelediğinin altı çizildi.

ABD'den Çin tehdidine karşı yeni adım: CIA'de özel merkez açıldı ABD'den Çin tehdidine karşı yeni adım: CIA'de özel merkez açıldı

Bu kapsamda CIA dahil ABD istihbarat teşkilatlarında yüzlerce görevlinin Çin odaklı çalışmalara kaydırıldığı ifade edildi.

Hassas istihbarat bilgilerine sahip olan ancak isminin açıklanmaması koşuluyla AP'ye konuşan bazı ABD'li yetkililer, Kongre'nin Çin'i en yüksek öncelik haline getirilmesi amacıyla CIA'e ve diğer istihbarat teşkilatlarına bu konuda baskı yaptığını belirtti.

Kongre'nin bu talebi doğrultusunda "terörle mücadele" dahil birçok alanda mevcut kaynaklarda kesintilere gidilerek, bu fonlamalar Çin çalışmalarına aktarıldı.

ABD'nin Çin'e karşı başlıca çalışmalarının ise, Başkan Xi Jinping döneminde elde edilen başta kuantum bilimi, yapay zeka, askeri ve ekonomik alandaki gelişimler olmak üzere ileri teknolojiler üzerinde şekilleneceği belirtiliyor.

Öte yandan ABD içerisinde Çin'e yönelik araştırmalar en yüksek öncelik olarak konumlandırılmaya çalışılsa da CIA sözcüsü Tammy Thorp, "cihat yanlısı grupların ve terörizmin karşılaşılacak engeller arasında yer alacağını savunuyor.