İnsanlığa korku salma manasında "baş terörist" ABD’nin terörist Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki Amerikan askeri varlığını artıracak gizli bir talimatı imzaladı. Buna göre, ABD’li asker görünümlü eşkıya çetesinin Afganistan'daki faaliyetlerini artırarak devam ettireceği belirtiliyor. Yalancı Obama, geçen mayıs ayında Afganistan'daki çatışmalara katılan işgalci Amerikan birliklerinin çekileceği ve Amerikalı haramilerin 2015 yılından itibaren Afganistan'da sadece eğitim amaçlı bulunacağını açıklamıştı.
New York Times ABD yönetimi ve ordu kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Obama'nın terörist güçlerin Afganistan'da bir yıl daha kalmasını öngören kararnameyi imzaladığı belirtildi.
Kararnameye göre, 13 yıl sonra 31 Aralık 2014'de görev süresi sona eren Amerikan çeteleri bir yıl daha Afganistan'da varlığını sürdürebilecek. Ayrıca bu terörist birlikler, sadece El Kaide mücahidlerine karşı değil, Taliban mücahidlerine karşı da savaşacak.
Misyon çerçevesinde Amerikan savaş uçakları ve insansız hava araçları saldırılarına devam edecek. ABD'nin terör birliklerinin sayısını artırıp artırmayacağı ise belirsiz. Afganistan'da Taliban'ın taarruz hamleleri son dönemlerde artış göstermişti. ABD'nin görev süresini uzatma kararı almasında, Afgan polisi ve ordusunun tek başına bu saldırıların üstesinden gelemeyeceği endişesinin etkili olduğu ileri sürülüyor.
Ayrıca Irak'ta Amerikalı çetelerin çekilmesinden sonra ortaya çıkan IŞİD “tehlikesi”nin de göz önünde bulundurulduğu ifade ediliyor. NATO'nun ISAF misyonu çerçevesinde Afganistan'da halen 9 bin 800 Amerikalı ile 850'si Alman olmak üzere 3 bin de diğer ülkelerden işgal gücü bulunuyor.