ABD donanmasında görevli bir mühendis ve eşi gizli bilgi satmaya teşebbüsten 21 yıl hapse mahkum oldu.

ABD Donanması'nda görev yapan mühendis ve karısı, nükleer enerjili savaş gemilerinin tasarımıyla ilgili gizli bilgileri, yabancı bir ülkeye satmaya teşebbüsten hapis cezasına çarptırıldı.

ABD Adalet Bakanlığı, çarşamba günü, Maryland eyaletinin Annapolis kentinde ikamet eden 44 yaşındaki Jonathan Toebbe'nin 19 yıl, 46 yaşındaki eşi Diana Toebbe'nin ise 21 yıl hapse mahkum edildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Toebbe çiftinin nükleer denizaltılar, özellikle de Virginia sınıfı gemiler hakkında gizli bilgiler içeren şifreli hafıza kartlarının on binlerce dolarlık kripto para karşılığında yabancı hükümet görevlisi olduğu sanılan bir kişiye koordine şekilde verilmesine yönelik komplo kurduğu ifade edildi.

Çiftin, hafıza kartlarını birkaç ay boyunca yara bandı paketi, sakız kutusu ve sarılmış sandviçlerin içine saklamak suretiyle söz konusu kişiye teslim etmeye çalıştığı belirtildi.

Açıklamada, Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Bölümünden Başsavcı Yardımcısı Matthew Olsen'in, "Toebbe çifti, üniformalı görevlilerimizin hayatlarını ve ABD'nin güvenliğini riske atacak gizli savunma bilgilerini satmak için komplo kurdu. Adalet Bakanlığı, ABD savunma teknolojisini korumaya kararlıdır" ifadelerine yer verildi.