ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamada, Taliban liderleri ile Afgan yetkililer arasında, iktidarın devredilmesi amacıyla görüşmelerin sürdüğünü ve bu çabaların ABD tarafından desteklendiğini söyledi. Sözcü, “Mümkün olan her yerde bu çabaları desteklemek bizim çıkarımızadır” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın, yaptırımların kaldırılmayacağı ve ABD’nin şu an yaptırımları incelediği şeklindeki açıklamasını hatırlatan sözcü, “Dışişleri Bakanı Blinken'ın da söylediği gibi, Afganistan'daki çatışmaya barışçıl bir çözüm bulma çabaları çerçevesinde yıllardır Taliban ile diplomatik olarak temas halindeyiz” ifadelerini kullandı.

Sözcü açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Taliban ile diğer Afgan yetkililer ve liderler arasında, uluslararası toplumun da yardımıyla iktidarın devredilmesi ve kapsayıcı bir hükümet kurulması ile ilgili halen devam eden görüşmeler var. Önümüzdeki süreçte Afganistan'da Taliban liderliğindeki herhangi bir hükümetle olan ilişkimizi, basit bir öneriye; çıkarlarımıza ve bu ilişkinin çıkarlarımıza yardımcı olup olmadığına dayanarak değerlendireceğiz. Dolayısıyla yaptırımlar kaldırılmayacak ve eğer Afgan halkının temel haklarını korumazlarsa ve yeniden bize saldırabilecek teröristleri desteklemeye veya barındırmaya başlarlarsa Taliban yolculuğunu sürdüremeyecek.”

Kaynak: Şarku’l Avsat