ABD'li senatörler F-16 mevzuunda Türkiye karşıtı hamlelerini sürdürüyor.  Son olarak ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez, Türkiye'ye F-16 satışı ve modernizasyonu ile ilgili yeni şartları gündeme getirdi. Şartlar, “pes artık!” dedirtti.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Âlâ, dün yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın New York’ta bazı Kongre üyeleriyle yaptığı görüşmelerde olduğu gibi, burada görüştüğümüz Kongre üyeleri de bir NATO müttefiki olarak ülkemizin F-16 filosunun modernize edilmesine yönelik olumlu mesajlar vermişlerdir” dedi.

Başta Yunan ve Ermeni lobisi olmak üzere birçok kuruluşla yakın temasta olan ABD’li senatör Bob Menendez, F-16'ların Türkiye'ye satışını kısıtlayan bir öneri sundu.

Yunan basınında yer alan haberlere göre, Menendez’in, Başkan Joe Biden yönetimine sunduğu öneride, “Senato Dış İlişkiler Komitesi, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi ve Kongre Savunma Komiteleri onaylamadıkça Türkiye’ye F-16 satışı gerçekleşemez. Bu satışın olmasını istiyorsanız öncelikle ABD’nin çıkarlarına olup olmadığından daha sonra ise Yunanistan’a karşı kullanıp kullanılmayacağından emin olunmalıdır.” ifadeleri yer aldı.

S400’ler yine gündemde

Menendez, dün yaptığı açıklamada da “Türkiye'nin daha fazla Rus S-400 füze savunma sistemi satın almayı düşündüğüne dair haberleri okudukça endişe duyuyorum. Eğer bu teslimat gerçekleşirse, ABD yaptırımlarının bir başka açık ihlali olacak.” demişti.

Benzer bir değişiklik ABD’li senatör Chris Papas tarafından da yaz aylarında Meclis’e sunulmuştu.

Efkan Âlâ, “Bu yıl Türkiye'den ABD'ye 5, ABD'den Türkiye'ye 4 parlamenter heyetin seyahati oldu. Yıl sonundan önce bu sayı artabilir. Hükümetimiz ile Biden yönetimi arasındaki üst düzeyli temaslardaki yoğunluk kadar parlamenter heyetlerin ziyaretlerinde bir süredir görmeyi arzu ettiğimiz bir artış var” demişti.

Menendez, Türkiye’nin daha fazla S-400 almasını istemiyor. Modernize edilecek F-16’ların da Yunanistan’a karşı kullanılmasına karşı çıkıyor.

ABD'li Senatör Chris van Hollen de 2023 Yılı ABD Savunma Bakanlığı Bütçesi'nde, F-16'ların Türkiye'ye satışı konusunda "Yunanistan hava sahasında kullanılmaması" şartına "PKK/YPG'ye karşı da kullanılmaması" maddesi eklenmesi gerektiğini söyledi.