Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna krizinin gölgesinde ülkesinin ABD ilişkilerine dair yeni açıklamalarda bulundu. Lavrov, "ABD ile karşılıklı saygıya dayalı ilişkilerimizin olmasını istiyoruz" dedi.

Ukrayna sınırına asker yığdığı gerekçesiyle Batılı ülkelerin hedefinde olan Rusya'dan ABD ve Batı ile ilişkilerin yanı sıra NATO'dan beklentilere dair açıklama geldi.

Rus televizyonuna konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Dünyadaki her ülke ile olduğu gibi ABD ile de iyi, eşit ve karşılıklı saygıya dayalı ilişkilerimizin olmasını istiyoruz" dedi. Ancak Lavrov, Rusya'nın "güvenliğinin her geçen gün ihlal edildiği bir durumun içinde kalmak istemediğinin" altını çizdi.

NATO'nun savunma çizgisinin giderek doğuya kaydığını ve Ukrayna'ya çok yakın bir noktaya geldiğini belirten Lavrov, Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliğinin Batı ile Rusya arasındaki ilişkileri "ciddi şekilde" zedeleyeceğini ifade etti. Lavrov, ülkesinin "meşru menfaatlerini" korumak için sadece siyasi güvence değil, hukuki olarak da geçerliliği bulunan güvenceler almaya çalışacağının altını çizdi.

Rusya güvenlik gerekçesiyle NATO'dan doğuya genişleme planlarının askıya alınması konusunda yazılı taahhüt istiyor. ABD ve Batılı müttefikleri ise Rusya'nın bu taleplerini geri çeviriyor.