ABD’li bazı Demokrat ve Cumhuriyetçi temsilciler, F-16 uçaklarının Türkiye’ye olası satışını engellemekle tehdit etti.

ABD'de Kongre üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikaları ve Rusya’ya yakınlaşması sebebiyle Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçaklarının satışının engellenmesi için Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'a mektup yazdı.

Demokrat Carolyn Maloni ve Cumhuriyetçi Gus Michael Bilirakis liderliğindeki temsilciler, Türkiye’nin 40 adet Lockheed Martin F-16 savaş uçağı satın alınması ve mevcut savaş uçaklarının yaklaşık 80'inin modernizasyonu ile ilgili satış planından duyduğu ‘endişeyi’ ifade etti. Mektupta, Erdoğan yönetiminin ABD yasalarını ve NATO ittifakının standartlarını ihlal ettiği belirtildi.

Mektupta, 2017 yılında Kongre tarafından kabul edilen ve yönetimin Rusya, İran ve Kuzey Kore ile askeri iş birliği yapan herhangi bir ülkeye yaptırım uygulamasını gerektiren CAATSA yasasından bahsediliyor. Kongre üyeleri, Türkiye, Rusya'dan S-400 sistemini satın aldığında bu yasayı çiğnediğini, bunun Ankara'yı bu yaptırımları önleyecek bir çözüm bulmak için üç yılı aşkın süredir devam eden çabalara rağmen, yaptırımların uygulanmasına ve F-35 programından çıkarılmasına yol açtığına işaret etti.

Mektupta, CAATSA yaptırımlarının uygulanmasından bir yıldan az bir süre sonra Erdoğan yönetiminin ABD yasalarına saygı duyma niyetinde olmadığını gösterdiğini, bunun Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına ve Kongre'nin Türkiye'ye silah satışını askıya almasına yol açtığı kaydedildi. Kongre üyeleri mektupta, Erdoğan’ın geçtiğimiz ay yeni bir S-400 sistemi satın alma niyetini de açıkladığını bildirdi.

Türkiye’ye ek yaptırım

ABD Kongre üyeleri, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake’nin de üzerinde anlaşmaya vardığı Ankara’nın gelecekte Rusya’dan yeni savunma sistemi satın alması halinde Türkiye’ye ek yaptırım uygulanmasına konusunda desteklerini ifade etti. Üyeler, ABD'nin Türkiye'ye F-16 satmaya yönelik herhangi bir anlaşmanın Washington’un politikası konusunda Ankara'ya yanlış mesaj göndereceğini belirterek, bu durumun ABD'nin kararlılığını ve Rusya ile askeri iş birliğini güçlendirmeye devam etmesini sorgulamasına yol açacağı uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Türkiye’ye F-16 uçağı satma niyetini henüz Kongre’ye bildirmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price açıklamasında, anlaşmaya varıldığı onuşunda haberleri doğrulamazken, Türkiye'nin satın almak istediği F-16 uçağıyla ilgili olarak herhangi bir finansman teklifi yapmadıklarını söyledi.