Çin’in Kovid-19 salgınına karşı uyguladığı sert önlemlerin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, acil durum personeli dışındaki konsolosluk çalışanlarının Şangay’dan ayrılmaları talimatı verdi.

Şangay’da son dönemde Koronavirüsü vakalarının artmaya başlaması üzerine Çin yönetimi son derece sert önlemleri yeniden devreye soktu. Bu kapsamda semptom göstermese de Kovid-19 olan kişilerin ortak merkezlerde zorunlu karantinaya alınması gibi önlemler söz konusu.

Cuma günü ABD Dışişleri Bakanlığı, arzu eden konsolosluk çalışanlarının Şangay’ı terk edebileceklerini açıklamıştı. Ancak bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamayla, acil durum personeli dışındaki çalışanların Şangay’dan ayrılmaları istendi. Bakanlığın neden bu şekilde bir karar aldığına dair ayrıntılı bir açıklama yapılmadı.

Şangay’da en tepki çeken uygulamalardan biri Kovid-19 testi pozitif çıkan çocukların ailelerinden ayrılarak, karantina merkezlerine götürülmesi olmuştu. Batılı ülkeler bu uygulamaya tepki göstermişlerdi. Bazı ülkeler konsolosluk çalışanlarının kapsam dışı kalması konusunda güvence talep etmişlerdi.

Çin yönetimiyse ABD’nin konsolosluk çalışanlarının Şangay’dan ayrılması talimatını eleştirdi.