ABD'de son 7 yılda, ABD ordusundan emekli üst düzey 280 askerin, Birleşik Arap Emirlikleri adına (BAE) çalışmak için federal makamlardan izin aldığı belirtildi.

Washington Post (WP), Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında edindiği belgeler ışığında BAE'ye askeri danışmanlık hizmeti veren ABD ordusundan emekli generallerle ilgili bir araştırma dizisi yayımladı.

Araştırmada, aralarında dört yıldız generallerin de bulunduğu 280 üst düzey emekli askerin BAE'ye askeri danışmanlık yaptığı, ABD ordusunda 20 yıldan az görev yapmış olanların yabancı işlere girmek için federal izin zorunluluğu bulunmadığından bu rakamın kayıtlarda görünenden yüzlerce daha fazla olabileceğine dikkat çekildi.

Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığının (Pentagon) konu üzerine WP'ye yaptığı yazılı açıklamada, emekli askerlerin yabancı ülkeler için yaptığı iş başvurularının "ABD'nin dış ilişkilerini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine" göre değerlendirildiği belirtildi.

Söz konusu başvuruların stratejik danışmanlık, uçak mekaniği, pilot eğitimi, insansız hava araçları operatörlüğü, füze savunma uzmanlığı, topçu eğitmenliği, radar uzmanlığı, siber güvenlik danışmanlığı, lojistik planlamacılık ve bakım süpervizörleri alanında hizmet vermek için yapıldığı kaydedildi.

Araştırmada, belgelere göre, emekli askerlerin yıllık maaşlarının 325 bin dolardan başladığı, maaşlara ek olarak da 55 bin dolar civarında konut ve seyahat masraflarının karşılandığı bilgisi paylaşıldı.

Özel beceri ve ileri derecelere sahip emekli askerlerin BAE'deki devlet birimlerinde veya özel şirketlerdeki hizmetleri karşılığı yıllık kazancının ise 7 haneli rakamı geçebildiğine dikkat çekildi.

Trump yönetiminde Savunma Bakanı Jim Mattis de BAE'ye çalışmış

WP tarafından edinilen belgelerde, BAE için askeri danışman olarak çalışmış olanlar arasında Orta Doğu'daki ABD savaşlarına damgasını vuran generallerin de bulunduğu, bunlar arasında en dikkat çeken ismin, eski Başkan Donald Trump yönetiminde savunma bakanı olmadan önce BAE'nin askeri danışmanı olan emekli Deniz Korgeneral Jim Mattis'in olduğu kaydedildi.

Kayıtlara göre, Mattis'in, emekli olduktan iki yıl sonra Haziran 2015'te BAE'de "askeri danışman" olarak çalışmak için Dışişleri Bakanlığına başvurduğu, Trump yönetiminde Ocak 2017'de Savunma Bakanlığı görevine başlayana kadar bu süre zarfında ne kadar BAE için çalıştığının ise bilinmediği ifade edildi.