ABD'li bir yetkilinin NBC habere verdiği demeçte, Beyaz Saray'ın, fiili olarak Riyad liderliğindeki OPEC'in petrol üretimini azaltma kararının cezası olarak Suudi Arabistan'a askeri yardımı geri çekmeyi düşündüğünü söyledi.

Ajansın Cumartesi günü bildirdiğine göre, önlemler Suudi Arabistan'a Patriot füzelerinin teslimatının dondurulmasını içerebilir. Riyad'ın 300 Patriot MIM-104E Güdümlü Geliştirilmiş Füze-Taktik Balistik Füze (GEM-T) alacağı 3 milyar dolarlık anlaşma, Ağustos ayında Washington tarafından onaylanmıştı. Suudi Arabistan Yemen'deki Husi isyancılarının sık sık füze ve insansız hava aracı saldırılarına hedef olması nedeniyle, Patriot fırlatıcıları için füze ikmali yapması çok önemli görülüyor.

Kaynaklar, gündemdeki bir başka seçeneğin de Arabistan’ı, ABD ve müttefiklerinin bölgede yaklaşan askeri tatbikatlardan ve bölgesel konferanslardan hariç tutmak istediğini söyledi.

Ancak iki ABD'li yetkili ve bir başka bilgili kaynak, Washington'da henüz bir karar alınmadığına dikkat çekti. Aralık ayında yapılacak OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) zirvesine çok şey bağlı olacak, toplantının üretimde bir artışa yol açması halinde Suudilerin ABD misillemesinden tamamen kaçınabileceğini de sözlerine eklediler.

NBC'ye göre, ABD'deki bazı askeri liderler Riyad ile savunma işbirliğinin azaltılmasına karşı çıkıyor. Onlarca yıldır Washington'un Körfez'deki kilit müttefiki olan Suudi Arabistan'ı Patriot füzeleri ve diğer Amerikan teçhizatı olmadan bırakmanın, ülkedeki ABD birliklerini ve sivillerini tehlikeye atabileceğini ve tüm bölgenin istikrarını baltalayabileceğini savunuyorlar. Kaynaklar, komutanların bu endişeleri Biden yönetimiyle zaten paylaştığını söyledi.

ABD, düşük fiyatların Rusya'ya zarar vereceğini ve Moskova'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunu finanse etmesini zorlaştıracağını söyleyerek Suudileri aylardır petrol üretimini artırmaya çağırıyor. Ancak, Rusya'yı da içeren OPEC+ grubu, bu ayın başlarında, Kasım ayından itibaren petrol üretiminde günde iki milyon varil kesinti yapacağını açıklayarak Washington'u öfkelendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, bu hareketin Suudi Arabistan için “sonuçları” olacağı konusunda uyardı. CNN tarafından Washington'un Riyad ile ilişkisini yeniden değerlendirme zamanının gelip gelmediği sorulduğunda Biden, "evet" yanıtını verdi.

Suudiler, petrol üretim kesintilerinin OPEC+ üyelerinin oybirliğiyle alınan ve tamamen ekonomik nedenlerle alınan bir karar olduğu konusunda ısrar ediyor.