ABD, Taliban ile Doha’da yapılacak görüşmeye gidilmeyeceğini duyurdu. Görüşmede, özellikle ekonomik meselelerin ele alınması bekleniyordu.

Taliban, iki gün önce kız talebeler için henüz hangi kıyafetin giyileceği hususunda karar vermediğini açıklamış, okulların bir süre daha kapalı kalacağını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, Taliban’ın taahhütleri yerine getirmediğine dair mazeret sunuldu.

Afganistan Eğitim Bakanlığı geçen hafta, Çarşamba günü itibariyle okulların kızlar da dahil bütün öğrencilere açılacağını duyurmuştu.

Müzakerelerde Afgan merkez bankasının bağımsızlığı ve Afgan para biriminin banknotlarının basımı gibi meselelerin masaya yatırılması planlanıyordu. Kaynaklara göre, Dünya Bankası Yeniden Yapılandırma Güven Fonu’nda tutulan ve özellikle ülkenin eğitim sektörü için tahsis edilmiş milyonlarca doların aktarılmasının da gündeme alınması bekleniyordu.

On binlerce sivili Afganistan’da katleden ABD, bugün Afganistan halkını düşündüğünü öne sürerek Taliban ile görüşmüyor. ABD'nin bu hamlesinin, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Taliban ile görüşmesinden sonra gelmesi de ayrıca dikkat çekti.