ABD Başkanı Joe Biden'ın ilk Asya ziyaretinde yaptığı Tayvan gafı Çin ile tansiyonun yükselmesine neden olurken, ABD'den gerginliği artıracak yeni bir adım geliyor.

Bloomberg'in haberine göre ABD Tayvan ile ekonomik ilişkileri derinleştirmek için görüşmeler yapmaya hazırlanıyor.

Görüşmelerin ticaret prosedürlerinin kolaylaştırılması, tedarik zinciri ve tarımsal ürünlerin ticareti gibi başlıkları kapsayacağı belirtiliyor. Söz konusu başlıklar ABD Başkanı Biden'ın Asya ziyaretinde duyurduğu bölgesel ekonomik işbirliği çerçevesindeki maddelerle benzerlik gösteriyor.

Etkisiz çerçeve eleştirisi

Bu işbirliği çerçevesinin, Obama döneminde görüşmelere başlanan ve eski başkan Trump’ın sonlandırdığı Trans-Pasifik Ortaklığı anlaşmasından sonra en önemli anlaşma olduğu değerlendiriliyor. Ancak eski anlaşmanın aksine yeni çerçeve herhangi bir gümrük vergisi indirimini içermiyor ve hangi bölümlerin bağlayıcı olduğunun belli olmaması nedeniyle ekonomik faydalarının ölçülmesinin zor olduğu belirtiliyor.

Anlaşmayla ilgili katılımcı ülkeler tarafından yapılan ortak açıklamada, “Bu çerçeveyle ekonomilerimizde direnç, sürdürebilirlik, kapsayıcılık, ekonomik büyüme, adalet ve rekabetçilik gibi alanlarda ilerleme kaydetmeyi hedefliyoruz. İnisiyatifin bölgede işbirliği, istikrar, refah gelişmişlik ve huzur gibi alanlara katkıda bulunmasını umuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bu anlaşma kapsamında katılımcılardan ticaret, tedarik zinciri, temiz enerji ve adalet alanlarından en az birinde yüksek standartlar içeren taahhütlerde bulunması isteniyor.

Biden'ın Tayvan gafı

Biden, Asya ziyaretinde gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlarla bir krize yol açmıştı.

ABD Başkanı, bir gazetecinin, "Açık nedenlerden dolayı Ukrayna çatışmasına askeri olarak dahil olmak istemediniz. Konu buna gelirse, Tayvan'ı savunmak için askeri olarak müdahil olmaya istekli misiniz?" sorusuna Biden, "evet" yanıtını vererek, daha önce bu yönde taahhütte bulunduklarını sözlerine eklemişti.

Biden'ın sözleri, daha sonra geri adım atarak "ABD'nin tek Çin ilkesine bağlı olduğunu" vurgulasa da, Washington'un Tayvan konusundaki "stratejik belirsizlik" politikasını terk ettiği yorumlarına yol açmıştı.

Pekin yönetimi, Biden'ın açıklamalarına tepki göstermişti.