Çinli telekomünikasyon şirketi China Telecom'a ABD’li düzenleyici kuruluş tarafından getirilen yasak, dünyanın en büyük iki ekonomisinin, koronavirüsten siber casusluk ve bilgisayar çiplerine, bir dizi sorun üzerinde çatışması ile birlikte tansiyonun arttığını işaret etti.

ABD Federal İletişim Komisyonu, Çin’deki üç büyük telekomünikasyon şirketinden biri olan China Telecom’un biriminin ABD’de faaliyet iznini sıfıra karşı dört oyla iptal etti.

Şirketin ABD’de fazla bir faaliyeti olmamasına karşın piyasada engellenmesi, aralarında ülkenin en değerli şirketlerinden biri olan Huawei Technologies Co.’nun da bulunduğu Çin’in gelişmeye başlayan teknoloji sektörünün devlerine karşı alınan tedbirlerin üzerine diğer önemli bir adımı işaret etti.

Center for a New American Security’nin teknoloji ve ulusal güvenlik programı direktörü Martijn Rasser, “Bu önemli bir adım. Bu karar ayrıca Pekin’e, ABD’de başkan kim olursa olsun, ülkenin ABD’de faaliyet gösteren Çinli teknoloji şirketlerinden kaynaklanan riskler konusunda endişe duymaya devam ettiğine ilişkin açık bir mesaj gönderiyor” dedi.