11 Eylül 2001'de Dünya Ticarat Merkezi'ne yapılan saldırıyla yerle bir olan işgalci ABD, bu saldırıyı bahane ederek, Irak’ta ve Afganistan’da binlerce Müslümanın canına kıydı.

Afganistan'daki terör olaylarını bitirmek için ülkeye girdiğini söyleyen fakat geldiğinden beri terör estiren ABD, 2001 yılının sonuna doğru Taliban yönetimini devirerek yeni bir hükümet kurulmasını sağladı.

Gittiği yere kan ve gözyaşından başka bir şey götürmeyen ABD, Taliban tarafından perişan edilince, Taliban'la olan işgalini sonlandırmak zorunda kaldı.

Bu süreçte giderek güçlenen Taliban, uzlaşmalar doğrultusunda daha erken çıkması beklenen ABD birliklerinin çıkışının uzamasına karşın Kabil'e giriş yaptı.

Taliban'ın Kabil'e girmesiyle ABD ve diğer birçok ülke hızla tahliyelere başlarken, acı bilanço da ortaya çıktı.

ABD'nin Afganistan'da 20 yıl süren en uzun savaşında, 2 bin 400'den fazla Amerikan askerinin geberdiği ortaya çıktı.

200 bine yakın kişi hayatını kaybetti

Associated Press, 31 Ağustos'ta Kabil'den tahliyelerin tamamlanmasıyla ABD'nin 20 yılın ardından bitecek savaşında ödenen bedelleri derledi.

ABD'nin 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarının ardından Afganistan'a girişi, her iki ülkede de büyük kayıplara yol açtı ve savaşta şimdiye kadar 172 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

2 bin 448 Amerikan askeri geberdi

İşgalci ABD, 20 yıldır sürdürdüğü işgalde 2 bin 448 Amerikan askerini kaybederken, ABD için çalışan ve hayatını kaybeden Afganların sayısı da 3 bin 846 olarak kayıtlara geçti.

Savaştan en fazla etkilenenler ise Afgan siviller oldu ve 47 bin 245 Afgan savaşta hayatını kaybetti.

Taliban karşısında yenilgiye uğrayan Afgan ordusunda 66 bine yakın asker hayatını kaybederken, Taliban ve diğer muhalif savaşçılar tarafında ise 51 bin 191 kişi öldü.

Afganistan'da görev yapan NATO ve diğer ülkelerden ise 1144 asker hayatını kaybetti.

Öte yandan Afganistan'da, şimdiye kadar 444 insani yardım çalışanı ve 72 gazeteci yaşamını yitirdi.

İşgalci ABD borç içinde

ABD'nin en uzun işgali, Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle sona yaklaşsa da işgalin trilyonlara ulaşan bedelini Amerikalılar ödemeye devam edecek.

ABD'nin 2020 itibarıyla borçlanarak finanse ettiği Afganistan ve Irak işgallerinin maliyeti 2 trilyon doları geçiyor, 2050'ye kadar ise bu borçlanmanın faizinin 6,5 trilyon doları bulması bekleniyor.