Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun geçen hafta yaptığı toplantıda kasımdan itibaren günlük 2 milyon varillik üretim kesintisi kararı alması, Rusya-Ukrayna savaşı hasebiyle hali hazırda daralmakta olan küresel petrol arzına yönelik endişeleri daha da artırmıştı.

Beyaz Saray, OPEC+ grubunun üretim kesintisi kararının ardından, ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatıyla Enerji Bakanlığının gelecek ay stratejik petrol rezervinden 10 milyon varil petrolü daha piyasaya vereceğini duyurdu. ABD’nin stratejik ham petrol rezervleri 1984’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

ABD Enerji Bakan Yardımcısı David Turk de yaptığı açıklamada, gelecek haftalarda ve aylarda ABD’nin stratejik petrol rezervlerini gerektiği gibi kullanmak için hala ek kapasitesinin bulunduğuna işaret etti.

Biden, Kovid-19 sonrası yaşanan ani talep artışı ve sonrasında enerji krizi ile de tetiklenen yüksek petrol ve benzin fiyatlarıyla mücadele etmek amacıyla 31 Mart’ta da rezervlerden altı ay boyunca günde bir milyon varil ham petrolün piyasaya sunulacağını duyurmuştu.

Beyaz Saray ayrıca, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın OPEC+ kararından dönmesi için uyardı. ABD’deki Demokratlar, Suudi Arabistan’a yaptırım uygulanmasını istiyor.

1975’de oluşturuldu

ABD’nin petrol rezervi oluşturma kararı, öncelikle petrol ürünleri arzındaki kesintilerin etkisini azaltmak ve ABD’nin uluslararası enerji programı kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla 1975’te hayata geçirildi.

Rezervler zamanla ABD hükümeti tarafından doldurulurken, toplamda en yüksek seviyesine 726,6 milyon varil ile 2010’da ulaştı.

Federal devlete ait petrol stokları, Meksika Körfezi kıyı şeridi boyunca dört bölgede devasa yeraltı tuz mağaralarında depolanıyor. 714 milyon varillik yetkilendirilmiş depolama kapasitesine sahip rezervin, petrol ithalatı kesintilerine karşı caydırıcı bir rol üstlenmesi hedefleniyor.