Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçtiğimiz günlerde Afganistan İslam Emirliği’nin geçen yıl Ağustos ayından itibaren 100'den fazla eski hükümet görevlisi ile uluslararası askeri güçler için faaliyet gösteren çalışanları öldürdüğünü iddia etmişti.

Söz konusu cinayetlerin üçte ikisinin, "Kamu kurumlarını fiilen ele geçirmiş olan güçler ve onların müttefikleri tarafından, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın işlendiği" vurgulanmıştı.

Fakat BM’nin ortaya attığı iddiaya Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid’ten yalanlama geldi.

Zebihullah, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “BM Genel Sekreterinin, Afganistan'da İslam Emirliği'nin iktidara gelmesinden bu yana eski hükümetin 100 üyesinin öldürüldüğü iddiası doğru değil. Aftan sonra kimsenin kimseye zarar vermesine izin verilmiyor, kişisel intikam sebebiyle böyle bir hadise meydana geldiyse, failleri araştırdık ve cezalandırdık.” dedi.

BM'nin manipülasyonu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından hazırlanan ilgili raporda, Taliban'ın eski hükümet görevlileri ile silahlı kuvvetler mensupları için "Genel af ilan edeceğini açıklamış olmasına rağmen, BM'ye cinayetler ve insanların zorla yok edilmesine dair inandırıcı suçlamalar ulaştığı", söz konusu cinayetlerin üçte ikisinin "Kamu kurumlarını fiilen ele geçirmiş olan güçler ve onların müttefikleri tarafından, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın işlendiği", "İnsan hakları savunucuları ile medya çalışanlarının mütemadiyen saldırı, sindirme, baskı, keyfi tutuklamalar, kötü muamele ve cinayetlere maruz kaldığı" iddia edilmişti.