Türkmenistan gazını Hindistan'a ulaştıracak olan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan Boru Hattı (TAPI) projesinin Afganistan'daki ayağına yönelik çalışmaların devam edeceği bildiriliyor.

Afganistan Madenler ve Petrol Bakanlığı'na göre proje çalışmalarının 4 içerisinde başlatılmasına dair planlar yapıldığı belirtiliyor.

Bakanlık Sözcüsü İsmetullah Burhan, "Projenin faaliyete geçirilmesi konusunda arazi tahsisi bir engel teşkil ediyordu. Arazi tahsisinin prosedür işlemleri yakında çözülecek." değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, TAPI projesinin ülke ekonomisine büyük katkı sunacağını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında ayrıca, projenin işler hale gelmesi ile birlikte bölgede proje katılımcısı 4 ülke arasında güçlü bir siyasi ve güvenlik iş birliğine imza atılacağı vurgulandı.

1814 kilometrelik boru hattının 735 kilometresi Afganistan'dan geçecek.

TAPI Projesi nedir?

Projenin kökleri 1990'lı yıllara dayanıyor.

Projeyle beraber, dünyanın en büyük ikinci gaz sahası olan Galkınış Gaz Sahası'ndaki rezervler Hindistan'ın Fazilka (Bangla) şehrine ulaştırılacak. Bu bölge geçmişten beri zengin gaz yataklarıyla bilinirken, son yıllarda yapılan keşiflerle, toplam rezervin 4 ile 14 trilyon metreküp olduğu düşünülüyor.

Süreç içerisinde Pakistan, Afganistan ve Hindistan arasındaki anlaşmazlıklar, inşa sürecini 2015 yılına kadar erteledi.

2015 yılının ardından hızlı bir şekilde devam eden inşa süreci bugün büyük ölçüde bitmiş durumda.

Afganistan'da yıllar içerisinde artan Taliban etkinliği paralelinde, özellikle 2019 ve sonrasında Türkmenistan, Taliban ile de proje konusunda temaslarda bulundu. Bu temaslar 2021 yılında arttı, Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği 15 Ağustos 2021 sonrasında da resmiyet kazandı.

Taliban, TAPI projesine destek olacağını ve projeye katılım sağlayacağını ifade etti. Bu doğrultuda kısa bir süre içerisinde TAPI'nin çalışmaya başlayacağı düşünülüyor.

Afganistan, Orta Asya ile Hint Okyanusu arasındaki konumu doğrultusunda, enerji yolları aısından stratejik bir konumda. Bu konum paralelinde ülkenin, ilerleyen yıllarda ülkenin birçok yol ve enerji projesine ev sahipliği yapması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News