Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (International Criminal Court) yayınladığı bir bildiri, şimdiye değin bu mahkemenin ABD'nin Afganistan'da işlediği işkence gibi insanlık suçlarını soruşturmadığını ortaya koydu.

Ceza mahkemesinin yeni atanan Pakistan asıllı ve Kadiyani/Ahmedi dini grubundan İngiliz vatandaşı savcısı Kerim Ahmed Han, bu mahkemeye Afganistan'da işlenen savaş ve işkence gibi insanlık suçlarını soruşturma yetkisinin ancak 2020'de verildiğini açıkladı.

Kerim Ahmed Han bu nedenle ABD işgali boyunca ABD ve Kabil yönetimi güçlerinin Afganistan'da işlediği suçlara dair şikayetlerle ilgili soruşturma açılmadığına, ayrıca 2020'den bu yana yapılan şikayetlerin soruşturulmasının da ertelendiğine değindi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin ABD'nin Afganistan'ı işgali dönemindeki şikayetleri kabul etmeyip Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından şikayetleri soruşturacağının açıklanması, uzmanlarca hukuksuzluk ve çifte standart olarak değerlendirildi.

ABD'nin işlediği savaş suçlarının mağdurlarının avukatlarından Katherine Gallagher bu açıklamanın çok çarpıcı ve şaşkınlığa uğratıcı olduğunu belirtti.

Gallagher müvekkillerinin işkence şikayetlerinin soruşturulmadığını bu açıklamayla öğrenebildiğini belirterek şimdiye kadar ABD'nin lehine sürdürülen bu yetkisizlik kararının aynı zamanda gizlenmiş olduğuna da dikkat çekti.

Kaynak: Mepa News