Suudi Arabistan'ın petrol satışlarının bir kısmını Çin para birimi yuan üzerinden yapması için görüşmelerin yapıldığı iddiaları yuanı güçlendiriyor.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan ile ithalatçısı Çin arasında yapılacak muhtemel bir anlaşmanın, doların ve euronun egemenliğini zayıflatacağı muhakkak. Böyle bir gelişmenin ortaya çıkması durumunda Çin’in yuanın sınırlı konvertibilitesini artırması ve para birimi üzerindeki baskıyı kaldırması gerekecek.

Çin ve Suudi Arabistan arasında, petrolün dolar üzerinden satılması çerçevesinde görüşmelerin yapıldığı haberlerinin yayılmasının ardından yuan değer kazanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Global Times, Hindistan'ın Rus petrolünü yuan ile indirimli fiyatlarla satın alacağını duyurmuştu.

Araştırmalar ve raporlar, Rusya-Ukrayna savaşının ardından piyasada dolar likiditesinin azalmasının ardından yuanın emtia ticaretinde kullanımın genişleyeceği yönündeki düşünceleri destekliyor. Çin, kendi ham petrolünü yuan cinsinden fiyatlandırmasına ilişkin adımı ilk olarak 2018’de Şangay’da atmıştı ve bu çerçevede petro-dolar yerine petro-yuan tartışmaları başlamıştı.

Suudi Arabistan’ın petrolü Çin’e dolar yerine yuan üzerinden satmaya başlaması, 1970’lerden beri işler vaziyette olan petro-dolar sistemini tehdit eden bir gelişme olarak ortaya çıktı. Şimdi tüm dünyada bu gelişme tartışılırken Bloomberg’in konu ile alakalı aldığı görüşleri dikkatinize sunuyoruz.

TD Securities Asya ve Avrupa gelişen piyasalar baş stratejisti Mitul Kotecha:

Petrolün çoğu dolar üzerinden fiyatlandırılıyor ve sadece lojistik nedeniyle emtia üreten ülkelerin bundan hızlı bir şekilde uzaklaşması pek mümkün görünmüyor. Yuan, bu aşamada dolara rakip olmaktan çok uzak. Bununla birlikte, diğer ülkelerin ticarette yuan kullanmasını daha fazla teşvik edebilir ve yuanın ticaretteki payının artması muhtemel. Yuan'ın tamamen konvertibl bir para birimi olmaması ise petrol ticaretinde kullanılması önündeki en büyük engel.

Fiona Lim, Malayan Banking Bhd'de kıdemli FX stratejisti:

"Bu daha çok Petrodolar'dan sembolik bir kopuş gibi geliyor. Bu, yuan cinsinden petrol anlaşmalarına yönelimi sağlarsa, Çin-Suudi Arabistan ticaretinin ötesinde, yuan merkez bankaları için daha baskın bir rezerv para birimi haline gelebilir.”

Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu Asya araştırması başkanı Khoon Goh:

2019 verilerine göre, Çin'in Suudi Arabistan'dan yaptığı petrol ithalatının %10-20'si yuan üzerinden yapılıyor ki, bu da 4-8 milyar dolar civarında bir rakama tekabül ediyor. Bu marj yuan için destekleyici olacaktır. Suudi Arabistan, Çin'e yapılan ihracat için yuanı kullanabilir veya döviz rezervlerini çeşitlendirerek Çin devlet tahvillerine yatırım yapabilir.

Terence Wu, Overseas-Chinese Banking Corp'ta FX stratejisti:

Çin ve Suudi Arabistan arasında petrol sözleşmelerinin yuan cinsinden fiyatlandırılmasıyla ilgili tartışmalar son birkaç yıldır devam ediyor ve bir anlaşmaya yönelik somut bir ilerleme kaydedildiğini gösteren çok az şey var. Jeopolitik belirsizliğin ortasında bu başlığın zamanlaması da bir şüphe doğuruyor.

Herhangi bir somut ilerleme ve daha geniş çapta benimsenme, yuan için yakın vadede olumlu olacaktır, ancak orta vadeli sonuçlar net değildir. Genel olarak, bunun yuanın uluslararasılaşması için bir kazanç olduğunu düşünmek için erken olabilir.

David Chao, Invesco Ltd.'de Asya-Pasifik eski Japonya için küresel pazar stratejisti:

ABD ve müttefiklerinin birçoğunun Rusya Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini dondurması ve birçok finansal kuruluşunu SWIFT'ten çıkarmasından sonra dolar ve euroya olan güven aşındı. Suudi Arabistan ve dünyadaki diğer hükümetlerin servet stoklarını çeşitlendirmeyi düşünmeleri mantıklı, bu da yuanın uluslararasılaşmasına bir destek sağlayacak.

Yuan'ın uluslararasılaşmasının önündeki en büyük engel, dünyanın çoğu yerinde dönüştürülemez olmaya devam etmesidir. Çinli politika yapıcıların para biriminin kontrolünden vazgeçmesi ve onu dış müdahalelere maruz bırakması pek olası değil.

Michael Every, Rabobank'ta küresel stratejist:

Suudi Arabistan sonunda yuan biriktirecek ve herkes aynı değişimi yapmadıkça hiçbir faydası olmayacak. Suudi Arabistan muhtemelen kendi bilançosu göz önüne alındığında petrolü dolar olarak fiyatlandırmaya devam edecek ve sadece Çin petrolünün yuan cinsinden ödemesine izin verecek.

Yine de jeopolitik olarak bu haber son derece önemlidir. Her şeyden önce, Çin'in muhtemel ABD yaptırımlarına hazırlandığını gösterir.

CIB Research and Consulting Co.'nun baş FX analisti Guo Jiayi:

Rus-Ukrayna savaşı, küresel para sisteminin yeniden şekillendirilmesini hızlandırdı ve Suudi Arabistan'ın petrol işlemlerini yuanı kullanarak kapatmayı düşünmesi önemli bir adım olacaktır.

Daha fazla ülkenin ticaret anlaşması ve rezerv para birimi olarak yuan kullanmasını bekliyoruz. Çin'in reel getirisi, sınırlı enflasyonu ile denizaşırı yatırımcılara çekici gelmeye devam ediyor. Çin'in ithalatta ödediği yuan, ihracat veya varlık tahsisi yoluyla Çin'e geri dönebilir.

Eugenia Victorino, Skandinaviska Enskilda Banken AB Asya stratejisi başkanı:

Çin dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ve Çin petrol anlaşmalarının çoğunu dolar veya euro üzerinden yapıyor. Suudi Arabistan'ın muhtemel tercihi, diğer ülkeleri ticaretlerini yuan ile yapmayı düşünmeye sevk edebilir.

Petrol ticaretinin bir kısmını yapmak için yuanı kabul etmek, aynı zamanda alternatif bir rezerv para birimi olarak yuanı kullanmak için zemin hazırlıyor. PBOC ile döviz takası anlaşmaları aniden ilginç hale geldi.

Suudilerin Çin ile olan tüm petrol ticaretini yuan ile çözmesi pek mümkün değil. Ancak iki taraf bir anlaşmaya varırsa, ticarete uyum sağlamak için düzenlemeler/finansal bağlantılar değişmek zorunda kalacak.