CNN’in Moskova Temsilcisi Nathan Hodge Ukrayna-Rusya arasında müzakereler ve ateşkes gündemdeyken Rus ordusunun hareketliliğine dair bir analiz yayınladı. Hodge’nin kaleme aldığı analizin başğı “Rus ordusu yeniden toplanıyor, hızlı bir taarruz olabilir!” Yazı şöyle:

Nathan Hodge

Rusya ordusu, odağını Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine kaydırdığını iddia ederek, Ukrayna'daki sözde "özel askeri operasyonunun" yeni bir aşamasına geçtiğini söyledi.

Ukraynalı savaşçıların karşısında ciddi kayıplar verdikten sonra hırpalanmış Rus kuvvetlerinin yeniden bir araya gelmesi bir aldatmaca mı yoksa kurtarıcı bir önlem mi? Putin, iki ayrılıkçı cumhuriyeti (Donbas ve Luhansk) tanıdıktan sonra askerlerini gerçekten Ukrayna'nın doğusuna konsantre olmak için mi hareket ettirdi?

Şüpheler

Kağıt üzerinde durum böyle… Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, Donbas ve Luhanks’ta gerilimi azaltmak için adımlar atacağını söylemesinden bir gün sonra, Kiev ve Çernihiv çevresinde "planlı bir yeniden gruplandırmanın" yapıldığını açıkladı. Tümgeneral, Rus güçlerinin "öncelikli bölgelerdeki operasyonları yoğunlaştırmak ve her şeyden önce Donbas'ın tamamen kurtarılmasını sağlamak için yeniden gruplandığını” ilave etti.

ABD hükümeti ve askerî analistler, haklı olarak Rusya'nın gerilimi düşürme iddialarına şüpheyle yaklaşıyorlar. Bazı gözlemciler Rusya'nın değişen askerî hedeflerinin savaş alanında bir şeyleri gizlemeyi amaçladığını öne sürüyor. Ancak doğuda Rus askerî faaliyetinin arttığına dair kanıtlar var: Ukraynalı yetkililer geçtiğimiz gün bir dizi Ukrayna kentinin, özellikle Donbas, Luhansk, Donetsk bölgelerinde ve Harkov şehri çevresinde ağır bombardımanlar yapıldığını bildirdi.

Kharkiv Bölgesi Askerî Yönetimi Başkanı Oleh Synyehubov, Telegram'dan yaptığı açıklamada, "Rus birlikleri son günde Piatihatky, Oleksiyivka ve Oleksiyivka bölgelerine 47 kez top, havan, tank ve hava saldırısı düzenledi. Harkov Traktör Fabrikası bölgesinin yerleşim alanı vuruldu. Grad ve Smerch'ten [roket topçusu] yaklaşık 380 topçu ateşi kaydedildi. Saltivka'da gaz boru hattına zarar verdi, büyük bir yangın çıktı ve kurtarma ekipleri müdahale etti." dedi ve ilave etti:

"Kharkov bölgesindeki en şiddetli çatışmaların ve sürekli bombardımanın devam ettiği yer Izium dedi. ‘Yeşil’ (insanî) koridorlar açmak için her gün çalışıyoruz. Ancak şu ana kadar Rusya bize böyle bir fırsat vermiyor." ifadelerini kullandı.

Donetsk bölgesi askeri idaresi başkanı Pavlo Kyrylenko, Telegram'da Rus kuvvetlerinin gece boyunca bölgenin orta kesiminde bombardımana devam ettiğini söyledi.

"Maryinka, Krasnohorivka ve Novomykhailivka'da düşman yine beyaz fosforlu mermiler kullandı" dedi ve nüfuslu bölgelerde uluslararası hukuka göre yasaklanmış veya sınırlandırılmış mühimmatlara atıfta bulundu. "Maryinka topluluğundan 4'ü çocuk 11 yaralı sivil Kurakhiv Şehir Hastanesine kaldırıldı."

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov fosfor bombası kullanıldığına dair iddialara cevap verdi. Peskov, Rusya'nın hiçbir zaman uluslararası sözleşmeleri ihlal etmediğini söyledi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'yı işgali için bir hazırlık bölgesi olan Belarus topraklarında yeniden toplanıyor olabileceğini söyledi.

Birleşik Krallık’ın istihbarat şefinden açıklamalar

Avustralya'nın Canberra kentine yaptığı bir gezi sırasında konuşan Birleşik Krallık’ın istihbarat şefi ve Hükümet İletişim Merkezi’nin direktörü Jeremy Fleming, Rus birliklerinin moralinin ciddi şekilde düşğünü öne sürdü.

Jeremy Fleming

Jeremy, "Silahları ve moralleri eksik olan Rus askerlerinin emirleri yerine getirmeyi reddettiğini, kendi ekipmanlarını sabote ettiğini ve hatta kazara kendi uçaklarını düşürdüğünü gördük. Ve Putin'in danışmanlarının ona gerçeği söylemekten korktuklarına inansak da, neler olup bittiği ve bu yanlışkararların boyutu rejim için net olmalı." dedi.

134 bin taze kan

Putin Perşembe günü, hizmet dışı kalan askerlerin yerine 134 bin Rus'u askere alma kararını imzaladı.

Rus ordusu, askere alınanların yanı sıra sözleşmeli askerlerden oluşan karma bir insan gücü sistemine sahip ve ülkede zorunlu askerlik için yılda iki kez çağrı yapılıyor.

Putin başlangıçta askerlerin savaşa katılmayacağını söyledi. Ancak Rus Savunma Bakanlığı askere alınanların Ukrayna'da savaşğını kabul etti. Ukrayna kuvvetleri önemli sayıda Rus askerini esir aldığını iddia ediyor.

CNN Edition/31 Mart 2022