Türkiye merkezli Anadolu Haber Ajansı’nın Cumartesi günü bildirdiğine göre, Mısır İstanbul’da düzenlenen üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklığı’na katıldı. Ankara ve Kahire ağır hasarlı diplomatik ilişkilerini onarmak için çalışırken, bu sayede önemli bir olumlu sinyal verdi.

Mısır Ticaret, Yatırım ve Turizm Konusunda İş Birliği Peşinde

Mısır, zirveye katılan ülkelerin bölgesel kalkınma, istikrar ve güvenliğe katkıda bulunacağını söyleyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Sanad Loza tarafından temsil edildi. Loza, ayrıca Türkiye ile Mısır arasında ticaret, yatırım ve turizm sektörlerinde iş birliğini de ele aldı.

Mısır ve Türkiye birlikte iki bölgesel güç. Eskiden iyi ortaklardı, ancak Mısır’ın Müslüman Kardeşler’e yakın ve ülkede ilk kez demokratik olarak seçilmiş hükümetini deviren bir askeri darbenin ardından 2013’te Türkiye yeni hükümet ile tüm diplomatik bağları kesmişti.

Büyükelçilikler Yeniden Açılmadı

Sekiz yıllık dondurulmuş ilişkilerden sonra, iki ülke 2021’in Mayıs ayında Kahire’de ilişkileri yenilemek için görüşmelere başladı. Eylül ayında ise Ankara’da ikinci tur müzakereler yapıldı, ancak büyükelçilikler hala yeniden açılmadı.

Türkiye ve Mısır, Libya Konusunda Anlaşmış Değil

İlişkilerin iyileşme belirtileri göstermesine rağmen, iki ülke arasındaki gerilimler devam ediyor. Kasım ayı sonlarında, Türkiye’de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üst düzey bir yetkilisi Mısır hükümetini ülkede “demokrasi kurmak” için somut adımlar atmaya çağırmıştı. Üstelik her iki ülke de iç savaşta karşıt grupları destekledikleri Libya’da hâlâ anlaşmazlık yaşıyor ve bu çözülebilmiş değil.

Kaynak: M5