Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte başlayan Batı yaptırımlarına karşı Devlet Başkanı Vladimir Putin enerji kartını ile sürdü.

Avrupa'ya giden gaz vanalarını tek tek kapatmaya başlayan Rusya'nın bu adımları sonrasında Avrupa ülkelerinde fiyatlar yükselmeye başladı.

Fiyatlar yüzde 60 arttı

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören temmuz vadeli gaz kontrat fiyatı, dün megavatsaat başına 124,60 eurodan güne başladı.

AA'nın haberine göre Avrupa'da 8 Haziran'da 79,40 avrodan işlem gören doğalgazın megavatsaat fiyatı, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana son 4 ayın en düşük kapanış seviyesini gördü. Böylece, dün 127,17 euroya çıkan doğalgazın megavatsaat fiyatı iki haftada yüzde 60 arttı.

Doğalgazın megavat fiyatı, 16 Haziran'da günü 124,36 eurodan tamamlayarak 31 Mart'tan bu yana en yüksek kapanış seviyesini görmüştü.

Doğalgaz fiyatlarındaki artışta, Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği doğalgaz miktarının düşmesi ve ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan Freeport LNG terminalinin yangın sebebiyle kapatılması etkili oldu.

Rus şirketler gaz sevkiyatı miktarını düşürüyor

Rus enerji şirketi Gazprom, 14 Haziran'da yaptığı açıklamada, Kuzey Akım hattı üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatının 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düşürüldüğünü bildirmişti. Gazprom ayrıca, 16 Haziran itibarıyla hat üzerinden günlük 67 milyon metreküpe kadar doğalgaz sağlanabileceğini duyurmuştu.

Şirketten daha önce yapılan açıklamada ise Yamal-Avrupa üzerinden sevkiyatların durdurulduğu, Ukrayna üzerinden sevkiyatların da yaklaşık yarı yarıya düştüğü belirtilmişti.

Gazprom, Avrupa'ya gaz akışını Kuzey Akım, Yamal-Avrupa boru hattı ve Ukrayna'daki boru hatları üzerinden sağlıyor.

5 ülkeye sevkiyat durdu

Rus şirket ayrıca, rubleyle ödeme yapmayı reddettikleri gerekçesiyle daha önce Polonya, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya ve Hollanda'ya doğalgaz sevkiyatını durdurmuştu.

Küresel doğalgaz piyasalarını etkileyen diğer bir olay ise ABD'de 9 Haziran'da Teksas eyaletinde bulunan Freeport LNG terminalinde çıkan yangın sebebiyle tesisin en az 3 hafta süreyle kapatılacağı duyurusu olmuştu. Daha sonra yapılan açıklamada ise tesisin yıl sonundan önce açılamayacağı bildirilmişti.

Ensonhaber