Irak'ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen “İşbirliği ve Ortaklık Konferansı"na katılanlar tarafından Irak hükümetine destek ve bölgenin istikrarı için dayanışma sözü verildiği açıklandı.

Irak'ın dış ilişkilerde denge ve pozitif işbirliğine önem verdiği belirtilen bildiride, "Konferansa katılanlar Irak halkı ve hükümetinin yanında olduklarını bildirdi; bölgesel istikrarın sağlanması için çabaların birleştirilmesi konusuna vurgu yaptı. Irak olarak söz konusu konferansın düzenlenmesi için çaba gösteren Fransa’ya teşekkür ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Konferansa katılan tarafların, siyasi, ekonomik ve güvenlik işbirliğini güçlendirmek, yapıcı diyalogu benimsemek ve ortak çıkarlar temelinde ortak anlayışı pekiştirmek adına Irak’ın diplomatik çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını bildirerek, bu bunun “Irak'ın dış ilişkilerinde bir denge ve pozitif işbirliği politikası benimsediğinin açık kanıtı” olduğuna vurgu yaptı.

Konferansa katılan tarafların, Irak’ta 10 Ekim’de erken seçimlerin düzenlenmesini ve Irak'ın bunun için uluslararası denetim talebini desteklediği aktarıldı.

Sonuç bildirisinde şunlara yer verildi:

"Konferansta hazır bulunanlar, bölgenin ortak tehlikelerle karşı karşıya kaldığını ve bunun için karşılıklı ortak çıkar, egemenliğe saygı ve iç işlerine karışmama esasına dayalı işbirliği ve dayanışma kararı aldı. Katılımcılar ayrıca, halka hizmet sunma, alt yapı çalışmaları ve yeniden imar konusunda Irak hükümetini destekleyeceklerini belirtti."

Hüseyin: Konferansı sorun yaşayan güçleri bir araya getirdi

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de konferans sonrası basın toplantısı düzenledi.

Bağdat'ta uzun zamandan beri bölge ülkelerinin bir araya geldiği konferansın düzenlenmediğini ve bugünkünün ilk olduğunu ifade eden Hüseyin, "Bağdat, aralarında sorunların bulunduğu farklı güçleri bir araya getirmeyi başardı ve bölgesel ortaklık atmosferi yarattı" dedi.

Hüseyin, "Irak'ın istikrarının bölgenin istikrarı demek." diyerek, Bağdat konferansının bölgedeki gerginliği azaltacağını ve bunun gelecekteki bölgesel toplantılar için vesile olacağını kaydetti.

Bağdat Konferansı sonrası Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında üst düzey görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Katar Emiri ile BAE Başkan Yardımcısı yer aldı.

Konferansa Fransa Cumhurbaşkanı Emmauel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Katar Emiri Temim Bin Hamad es-Sani, Ürdün Kralı 2.Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı Mohammed Bin Raşid Al- Maktum,Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan bin Abdullah el-Suud katıldı.