FIFA 2022 Dünya Kupası'na az bir süre kaldı. Katar'ın ev sahipliğinde gerçekleşecek turnuvaya 32 ülke katılım sağlayacak. 20 Kasım'dan 18 Aralık'taki finale kadar her ülke Kupa'yı evlerine götürebilmek için mücadele edecek.

Fakat turnuvanın arka tarafında futbolu gölgede bırakan gelişmeler yaşanıyor. Bir süredir Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerin Katar'ı LGBT politikasından ötürü topa tuttuğu biliniyordu. Birden fazla ülkenin uyguladığı çirkin baskıya Avustralya da katıldı.

Avustralya'dan 16 futbolcu bir araya gelerek çektikleri videoda, Katar'ı LGBT üzerinden topa tuttu. Futbolcular, LGBT'yi Katar'da 'kalıcı miras' haline getirebilmek için hayranlarına söz verdi.

NİYETLERİ FUTBOL DEĞİL

Avustralya Milli Takımı'nın sosyal medya hesaplarında paylaşılan bir videoda, 16 futbolcu ve teknik heyet çalışanı Katar'a yönelik açıklamalarda bulundu. Katar'ı LGBT politikasından ötürü eleştiren sporcular, çirkin sözleriyle amaçlarının futbol oynamak olmadığını bir kez daha kanıtladı.

38 yaşındaki stoper Alex Wilkinson, arkadaşları adına konuşarak: "Futbolcular olarak LGBT'li bireylerin haklarını destekliyoruz. Ancak Katar'da insanlar, sevdiklerini seçmede özgür değil" diye konuştu.

Videonun devamında LGBT'nin Katar topraklarında kalıcı miras haline getirileceği sözü verilirken, her futbolcunun ant içtiği anlar gösterildi.

ÖRÜMCEK ZİHNİYETİ: 'LGBT'YE İZİN VER, MEDENİYETİN İLERLESİN'

Bir başka futbolcu da, Katar'daki göçmenlerin rakamdan ibaret olmadığını belirterek konuyu yeniden LGBT'ye getirdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Eşcinseller suç işlemiyor. Ancak Katar'da bu insanlara suçlu muamelesi yapılıyor. Bu durum suç olmaktan çıkarılmalı. Herkese verilmesi gereken bu hak, gerçekleşmediği sürece Katar'daki medeniyet düzeyinde ilerleme kaydedilemez"

KATAR'DAN LGBT BASKISINA TEPKİ

Dünya Kupası'na katılacak bazı ülkelerin LGBT üzerinden Katar'ı eleştirmesine en sert tepki yine ev sahibi Katar'dan geldi.

Emir Şeyh Tamim bin Hamad al-Thani yaptığı konuşmada, "Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma onurunu kazandığımızdan beri Katar, hiçbir ev sahibi ülkenin karşılaşmadığı eşi görülmemiş bir kampanyaya maruz kaldı" ifadelerini kullandı.

Katar Yasama Konseyi'nde konuşan Al-Thani, açıklamalarına şöyle sürdürdü: 

"Başlangıçta konuyu iyi niyetle ele aldık ve hatta bazı eleştirilerin olumlu ve yararlı olduğunu düşündük, bu da kendimizin geliştirilmesi gereken yönlerini geliştirmemize yardımcı oldu"

Lakin bu iyi niyet karşılıksız kaldı. Her ne kadar stadyumlarda LGBT bayraklarına izin verileceği beyanatında bulunulsa da Batılılar daha fazlasını istedi.

Hamad al-Thani, Batılıların LGBT kampanyasının devam ettiğini vurgulayıp kendilerine uygulanan çifte standartın altını çizdi. 

ZİDANE: 'ARTIK FUTBOLA ODAKLANMALIYIZ'

Turnuvanın Katar'da düzenlenmesinde FIFA'ya elçi olarak gönderilen Zinedine Zidane, aleyhteki LGBT baskısına eleştiride bulundu.

Futbolun Cezayirli yıldızı Zidane, Dünya Kupası'na az bir süre kala kimsenin oyuna odaklanmadığını belirtirken; turnuvanın siyasi boyut kazandığına yönelik endişelerini dile getirdi.

FUTBOLCULARA LGBT BASKISI

Dünya Kupası'na sayılı günler kala bu tip gelişmeler yaşanırken, Avrupa'daki Müslüman futbolcuların nasıl bir ayrımcılığa maruz kaldığı da biliniyor. 

PSG'nin Senegalli futbolcusu Idrissa Gueye, LGBT baskılı formayı giymek istemediği için psikolojik baskıyla karşılaşmıştı. Hem yönetim hem de taraftarın tepkisini çeken Gueye, yaz transfer sezonunda Everton'un yolunu tuttu.

Gueye'nin yaşadıklarının bir benzerini milli futbolcumuz Orkun Kökçü de deneyimlemek zorunda kaldı.

Feyenoord'un LGBT'ye özel hazırladığı kaptanlık bandını reddeden Kökçü, taraftarın tepkisini çekti. Yıldız futbolcu da konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Kaptanlık pazubandını takarken kendimi rahat hissetmiyorum. Bazılarının, bu konuda hayal kırıklığına uğrayacağını tahmin edebiliyorum. Umarım, dini seçimime de saygı gösterilir."