Rusya-Ukrayna savaşının ardından büyük bir enerji kriziyle karşı karşıya kalan Avrupa ülkeleri, Venezuela lideri Nicolas Maduro'ya muhtaç hâle geldi.

7 Kasım'da kameralar, Mısır'daki COP27 iklim zirvesinin oturum aralarında kısa ama samimi bir sohbet için bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun el sıkıştığını yakaladı.

Macron, 300 milyar varilden fazla petrol rezerviyle dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülke olan Venezuela'nın lideri Maduro'yu yıllardır tanımıyor, Venezuela’daki muhalefet lideri kukla Juan Guaidó’yu destekliyordu.

“Avrupa’nın petrole ihtiyacı var”

Norveç'teki Agder Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü olan Ronald Mayora Synnes, “Avrupa'nın, özellikle Fransa'nın petrole ihtiyacı var… Maduro'nun ise paraya ihtiyacı!..” diyor.

Rusya dünyanın ikinci büyük ham petrol ihracatçısı. ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere Batılılar, Rusya'ya enerji ihracatı da dahil geniş kapsamlı ekonomik yaptırımlar uygulamıştı. Rusya, Avrupa’ya giden gazın çoğunu kesti.

Profesör Synnes, Washington'un Rusya'dan petrol alımını yasaklamasından yalnızca bir hafta sonra Amerikalı diplomatlardan oluşan bir heyetin Maduro hükümetiyle görüşmek üzere Venezuela'ya gittiğini hatırlattı.

Bu yıl İtalya, ABD'nin onayladığı borç karşılığı petrol anlaşması kapsamında Venezuela'dan 3 milyon varilden fazla petrol satın aldı.

Venezuela'nın petrol üretimi, ülke petrol altyapısına yatırım yapamadığı için 1990'larda günde 3 milyon varil (bpd) ile zirvedeyken şu anda günde yarım milyon varil'e düştü. Venezuela şu anda günde 450.000 varil ihraç ediyor ve ham petrolün büyük bir kısmı Çin'e gidiyor.

Kukla’nın görevi

2018 başkanlık seçimlerinden bu yana batılı başkentler tarafından desteklenen 37 yaşındaki Guaido, ABD tarafından Venezuela'nın değerli bir şirketi olan Citgo'nun başına getirildi.

Venezuela'nın devlet tarafından yönetilen petrol devi PDVSA'nın bir yan kuruluşu olan Citgo, ABD'de petrol boru hatları, akaryakıt istasyonları ve rafinerilerden oluşan bir ağa sahip.

Washington, operasyonlarına el konulmasını emredip Venezuela muhalefetinden oluşan bir gözetim kuruluna teslim etmeden önce şirket Caracas için önemli bir gelir kaynağıydı.

Guaido, 2018’de Maduro'ya karşı bir askeri darbe teşebbüsüne liderlik etmişti. Darbe, Maduro ve destekçileri tarafından bastırıldı.

Şimdi ise Rusya ile cebelleşen ABD ve Avrupa, Maduro’ya muhtaç hâle geldi.