Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna krizinde Batı üzerindeki baskıyı artırmak için nükleer caydırıcı kuvvetleri özel alarma geçirmesinin ardından, Kremlin'in yakın müttefiki Belarus'tan da nükleer bir adım geldi. Ukrayna'nın kuzey komşusu olan ve Rus askerlerinin sınırı geçmek için kullandığı Belarus, referandumla anayasa değişikliğine giderek ülkenin nükleer tarafsızlığını garanti eden maddeyi kaldırdı.

2021 yılının sonlarında karar verilen referandumdan çıkan bu sonuçla, Belarus Anayasası’nın, Ağustos 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlık sonrası nükleer tarafsızlığı garanti eden 18'inci maddesindeki ifadeyi kaldırılacak. Bu anayasa değişikliği, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra ilk kez Rus nükleer silahlarının Belarus’a iadesinin yolunu açacak.

Lukaşenko: Batı Sınırlarımıza Nükleer Silah Getirirse Ben de Putin'e Giderim

Referandumda oy verirken basına konuşan Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, nükleer silahların Rusya'dan iadesini isteyebileceklerini söyledi. Lukaşenko, "Eğer Batı Polonya veya Litvanya'ya, yani sınırlarımıza nükleer silah transfer ederse, ben de o zaman Putin'e gidip, koşulsuz şekilde vazgeçtiğim nükleer silahların iadesini isteyeceğim" dedi.

Referandumda Lukaşenko'ya Hayat Boyu Dokunulmazlık da Geldi

Belarus seçim komisyonu, anaysa değişikliğinin yüzde 65.2 'evet' oyuyla kabul edildiğini duyurdu. Oylamaya katılım oranı açıklanmadı. Referandumda kabul edildiği açıklanan anayasa değişikliği aynı zamanda, hükümet yanlısı isimlerden oluşan Tüm Beyaz Rusya Halk Meclisi’nin yetkilerini de güçlendirecek ve Lukaşenko'ya görevini bırakması halinde hayat boyu dokunulmazlık sağlayacak.