ABD Başkanı Joe Biden’ın, Cumartesi günü Polonya’nın başkenti Varşova’da yaptığı konuşmalardaki sözleri bugün dünya medyası tarafından yoğun şekilde tartışılıyor. ABD Başkanı’nın Polonya ziyareti “müttefikler” için hayal kırıklığı ile neticelendi.

Biden önce Rusya lideri Putin için “kasap” ifadesini kullandı. Daha sonra ise “Tanrı aşkına bu adam iktidarda kalamaz” dedi. Özellikle ikinci cümle hakkında bugün dünya basınında çok sayıda analiz var.

CNN, “…Başkan Joe Biden’ın, Putin’i ‘kasap’ ilan etmesiyle neredeyse aynı anda, Rus füzeleri Ukrayna’nın Lviv kentine düşmeye başladı. Hedef pek tesadüfi görünmüyordu. Biden 250 mil uzaktaydı ve Polonya’nın ulusal stadyumunda acı soğukta Ukraynalı mültecileri ziyaret ediyordu” dedi.

Ukrayna’nın uçuşa kapalı bölge talebi yine reddedildi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andriy Yermak Biden’ın ziyaretine dair, "Açıkçası çok hayal kırıklığına uğradık. Daha fazla cesaret bekliyoruz. Bazı cesur kararlar bekleniyor. İttifak savaş yokmuş gibi kararlar aldı. Resmen hayal kırıklığı." dedi.

Beyaz Saray, Biden’in konuşması için acil açıklama yayınladı. Konuşma metninde Putin’in iktidarının hedef alınmadığı, Putin’e “kasap” denilmediği söylendi.

BBC’nin Kuzey Amerika Muhabiri Anthony Zurcher Biden’in Putin’e karşı saldırgan analizine karşı şu analizi yapıyor:

"Doğrudan rejim değişikliği çağrısı yapmak istikrarsızlığa neden olabilir ve öngörülemezliği artırabilir. Ve bu koşullarda isteyeceğiniz son şey, öngörülemezliktir."