Bosna Hersek bu pazar sandığa gidiyor.

Seçimlerde kantonların, entitelerin ve ulusal meclislerin vekilleri seçilecek. Ayrıca Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri de belirlenecek.

3.36 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimde binlerce aday yarışacak.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nde Boşnak, Hırvat ve Sırp olmak üzere üç ayrı üye bulunuyor. Boşnak koltuğu için Demokratik Eylem Partisi (SDA) adayı Bakir İzzetbegoviç, Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) adayı Denis Becirovic ve "Devlet" isimli koalisyonun adayı olan Mirsad Hadzikadic yarışacak. Ancak seçimin daha çok İzzetbegoviç ile Becirovic arasında geçmesi bekleniyor. İzzetbegoviç daha çok İslamcı, Becirovic ise sosyal-demokrat kesimlerden destek görüyor.

Hırvat koltuğu için mevcut üye Zeljko Komsic ve milliyetçi Borjana Kristo yarışacak. Komsic'in Bosna Savaşı'nda Boşnakların yanında savaştığı ve Boşnaklara karşı yumuşak bir siyasetinin olduğu biliniyor.

Sırp koltuğu için ise Zeljka Cvijanovic, Nenad Nesic, Mirko Sarovic, Mirko Šarović ve Borislav Bijelić yarışacak.

Konseyin Sırp üyesi Bosna Sırp Cumhuriyeti'nden, Boşnak ve Hırvat üyeler ise Boşnak-Hırvat federasyonundan seçiliyor.

Seçimlerde Bosna Sırp Cumhuriyeti de başkanını seçecek. Bu koltuk için, Başkanlık Konseyi'nin mevcut Sırp üyesi Milorad Dodik ve Demokratik İlerleme Partisi'nin adayı Jelena Trivić yarışacak.

Bosna-Hersek Federasyonu'nda ise Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ı meclis seçiyor. 2000 yılından bu yana genellikle Cumhurbaşkanı Hırvatlardan, Başbakan ise Boşnaklardan seçiliyor.