Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de binlerce kişi, bir Çin üniversitesi kampüsü açma planlarını protesto etmek için yürüyüş yaptı.

Çin üniversitesi projesine karşı çıkanlar, bu projenin ülkenin kendi yüksek öğreniminin altını oyacağını ve Çin'deki Komünist yetkililerin etkisini artıracağını iddia ediyorlar.

Başbakan Viktor Orban'ın sağcı hükümetinin Pekin ile yakın ilişkileri var. Bu ayın başlarında Macaristan, Çin'in Hong Kong'a yönelik muamelesini eleştiren bir AB bildirisini engelledi.

Cumartesi günü, Çin'in Fudan Üniversitesi kampüsünü Budapeşte'de inşa etme planına karşı çıkan göstericiler, şehrin sokaklarından parlamento binasına yürüdüler.

Yürüyüşe katılan üniversite öğrencisi Szonja Radics AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Orban ve Fidesz Partisi kendilerini anti-komünist olarak tanımlıyorlar, ancak gerçekte ise komünistler onların dostları." ifadelerini kullandı.

Reuters'in haberine göre; başka bir öğrenci gösterici, Fudan Üniversitesi projesi için ayrılan devlet fonunun kendi üniversitelerini geliştirmek için kullanılması gerektiğini söyledi.

Budapeşte'deki Fudan Üniversitesi kampüsünün inşaatının yaklaşık 1.8 milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor. Bu, Orban hükümetinin 2019'da tüm yüksek öğrenim sistemine harcadığından daha fazla bir mebla.

Macar araştırmacı gazetecilik kuruluşu Direkt36 tarafından elde edilen belgelere göre, maliyetlerin yaklaşık 1,5 milyar doları bir Çin bankasından alınacak krediyle sağlanacak.

Liberal düşünce kuruluşu Republikon Enstitüsü'ne göre, Macarların yaklaşık üçte ikisi Çin üniversitesini desteklemiyor.

Kampüs projesine, geçtiğimiz hafta bölgedeki sokaklara Çin'in insan hakları ihlallerinin kurbanı olanların adını verdiğini açıklayan Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony de karşı çıkıyor. Karacsony, dört yeni sokağa Doğu Türkistan ve Çin’in diğer bölgelerinde zulme maruz kalanların adını vermişti.

Fudan Üniversitesi, Çin'in en prestijli eğitim kurumlarından biri. 2024 yılına kadar tamamlanması beklenen Budapeşte'deki kampüs, üniversitenin Avrupa Birliği ülkelerindeki ilk yeri olacak.