The Telegraph'ın haberine göre gemi, Muskat şehrinde, İngiltere'nin yeni Carrier Strike Group'un açılış konuşlandırmasında HMS Queen Elizabeth ve diğer eskort gemilerine eşlik eden Hollandalı bir fırkateynin yanına yanaşırken görüldü.

Bir Rus Moma sınıfı casus gemisi olan Kildin olduğu düşünülen geminin, NATO yetkilileri tarafından elektronik dinleme rolüne sahip olduğuna inanılıyor.

Kildin muhtemelen ilk yolculuğunda Hint-Pasifik bölgesine gidip gelirken, İngiltere'nin Britanya'nın yeni uçak gemisinden gelen radyo iletişimini kesmeye çalışıyor.

Normalde Karadeniz filosunun bir parçası olan Rus gemisi, Körfez yolunda Akdeniz'e girmeden önce 8 Ekim'de İstanbul Boğazı'ndan geçerken görüldü.

73 mürettebat, 16 füze

Uzmanlar, geminin Karadeniz Filosunun 1950'de Gdansk'ta inşa edilen 519. Bağımsız İstihbarat Gemi Bölümünün bir parçası olduğu görüşünde. Bir deniz uzmanı olan H I Sutton, 'eski olmasına rağmen bu küçük gemilerin güçlü bir istihbarat toplama unsuru' olduğunu söyledi.

Kildin 70 metreden biraz daha uzun ve 73 kişilik bir mürettebata sahip. Uçakları düşürmek için sadece 16 füze ile hafif bir şekilde donanmış olan Kildin, diğer gemileri dinlemek için bir dizi radar ve su altı iletişim sistemi taşıyor.

Umman'ın Maskat kentindeki Sultan Qaboos limanı, NATO ve Rusya da dahil olmak üzere birçok ülkeden uluslararası savaş gemileri tarafından kullanılıyor.

Casusluk yaptığından şüphelenilen Rus gemileri, Kraliyet Donanması tatbikatlarına ve operasyonel konuşlandırmaları özel olarak takip ediyor ancak genellikle Batı gemilerine bu kadar yakın görünmüyorlardı.