Bakan Çavuşoğlu: (Ermenistan'la ilişkiler) Doğrudan temasların başlaması için karşılıklı özel temsilcilerimizi atadık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah'la Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Ermenistan'la ilişkilere dair bir soru üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgenin istikrarı doğrultusunda güven arttırıcı adımlar attığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Doğrudan temasların başlaması için karşılıklı özel temsilcilerimizi atadık, görevlendirdik. En kısa zamanda özel temsilcilerimiz bir araya gelecek. Yine daha önce Atlas Global şirketi piyasadan çekilinceye kadar uçuyordu. Şimdi bazı şirketlerin İstanbul-Erivan arasında uçuş talepleri oldu. Hem Ermenistan tarafından hem Türkiye tarafından. Ulaştırma Bakanlığımız Sivil Havacılık Kurumumuz ile beraber bunları değerlendiriyoruz. Bazı şirketler uçuşlara önümüzdeki günlerde başlayacak."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu adımları Azerbaycan'la istişare içinde attığının altını çizerek, "Arzumuz, Güney Kafkasya'da istikrar ve huzurun tam olarak yerleşmesi. Ayrıca, ülkeleri birbirine bağlayan ve ekonomik kalkınmaya büyük katkı sağlayacak demir yolu ve kara yolu projelerinin, Zengezur projesi dahil, hayata geçmesidir. Bu projelere, Türkiye olarak elimizden gelen desteği vereceğiz." diye konuştu.

"Kabil Havaalanı konusunda uzmanlarımız bu akşam Doha'ya gidiyor"

Çavuşoğlu, Afganistan'daki insani durumu görüşmek üzere dün Pakistan'da düzenlenen İİT Dışişleri Bakanları Konseyi 17'nci Olağanüstü Toplantısı'nın çok faydalı geçtiğini dile getirerek, "Bugüne kadar verdiğimiz mesajları doğrudan Taliban'a bir de İslam dünyası olarak verdik. Batılılar gibi bir ön koşul değil ama, olması gerekeni kardeşçe paylaştık. Çünkü biz Afgan halkının kardeşiyiz." şeklinde konuştu.

Afganistan halkının zor şartlar altında yaşadığını söyleyen Çavuşoğlu, İslam dünyasının bu konuda adım atması gerektiğine işaret etti.

Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Kalkınma Bankası'nın bir fon kurma kararı aldığını belirterek, her ülkenin kendi imkanları çerçevesinde katkı sağlayacağını söyledi.

Afganistan'ın devlet olarak çökmemesi için neler yapılması gerektiğini dünkü toplantıda ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Diğer taraftan, Kabil Havaalanı konusunda uzmanlarımız bu akşam Doha'ya gidiyorlar. Bildiğiniz gibi bir Türk şirketiyle bir Katar şirketi sadece Kabil değil, Afganistan'daki 5 havaalanının birlikte işletilmesi için mutabakat muhtırası imzaladı. Bu çerçevede Afganistan geçici yönetimine ortak tekliflerde bulunacağız. Arkadaşlarımız bu gece Doha'ya gidiyor. Oradan birlikte Kabil'e gidecekler. Çarşamba günü büyük olasılıkla gidecekler ve oradaki geçici yönetimle bu konuyu birlikte ele alacaklar. Şartlarımız uygun olursa, uyarsa havaalanlarını işletiriz beraber, Katar'la beraber. Tabii şartlar uymazsa da böyle illa işleteceğiz diye bir derdimiz yok. Sonuçta önümüzdeki günlerde bu netleşecek."

Afganistan'daki insani durumu görüşmek üzere Pakistan'da düzenlenen İİT Dışişleri Bakanları Konseyi 17'nci Olağanüstü Toplantısı'nda Afganistan'a ilişkin son durumu ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, "Kabil'i diğer bazı dışişleri bakanlarıyla birlikte ziyaret etme fikri halen masada. Bu toplantılar şimdi gerçekleştirildi orada bazı kardeşlerimizle. Seyfeddin kardeşim katılmak isterse kendisini de bu ziyarete dahil etmekten büyük memnuniyet duyacağız." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Endonezya, Katar, Kuveyt, Özbekistan ve Pakistan dışişleri bakanlarının Kabil'e düzenlenmesi planlanan ziyarete katılmak istediklerini dile getirerek, "Önümüzdeki süreçte Seyfeddin kardeşimizle beraber, kendisi de dahil olursa, bu ziyareti planlıyoruz. Hem orada bu mesajları doğrudan veririz hem de Afgan halkına olan dayanışmamızı göstermiş oluruz." dedi.

Malezya ile ikili ilişkiler

Malezya'da meydana gelen sel nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ileten Çavuşoğlu, ihtiyaç olması halinde Türkiye'nin Malezya'ya desteğinin hazır olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Malezya sadece bölgesinde değil, İslam dünyasında da önemli bir ülke. Güneydoğu Asya'da da kilit bir rolü var. Bizim için de dost ve kardeş bir ülke. İş birliğimizi siyasi ilişkilerimizden aldığımız güçle her alanda geliştirmek konusunda kararlıyız." diye konuştu.

Malezya ile ekonomi, yerel paralarla ticaret, sağlık, savunma sanayisi, yatırımlar, güvenlik, terörle mücadele gibi birçok konuda iş birliğini geliştirmeyi istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, Malezya'nın, 650 milyon nüfuslu ASEAN bölgesinde Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, ikili ticaret hacminin geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7 arttığını, bu yılın 11 ayında ise yüzde 30'dan fazla artarak 3,5 milyar civarına ulaştığını ancak bu hedefin 5 ya da 10 milyar dolara çıkarılması gerektiğini dile getirdi

Bunun için mevcut serbest ticaret anlaşmasını; hizmetleri, yatırımları ve e-ticareti kapsayacak şekilde genişletmek gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, bu konudaki müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

Çavuşoğlu, "Bugün, 2022'nin ilk 6 ayında, ilk yarısında bu genişletilmiş serbest ticaret anlaşmasını imzalamak istediğimizi söyledik." dedi.

Türk firmalarının Malezya'da savunma sanayisi ihaleleriyle yakından ilgilendiğini ve bazı firmaların ihaleleri kazandığını da ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'deki Malezya yatırımlarının da arttığına dikkati çekti.

Çavuşoğlu, sağlık alanında iş birliğinin geliştirilmesi konusunda da mutabık kaldıklarını anlattı.

İslamofobi ile mücadele için Malezya ile ortak İngilizce televizyon kanalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'da Malezya'ya yaptığı ziyaret çerçevesinde İslamofobi ile mücadele konusunda bir mutabakat muhtırası imzalandığını hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu birçok şey içeriyor: Ortak bir televizyonun kurulması, iletişim merkezinin kurulması. Sadece bir televizyonun kurulması değil, her alanda iş birliğimizi güçlendirmek için özellikle kuracağımız İngilizce kanal ve medya kurumlarıyla beraber İslamofobi konusunda tüm dünyanın duyacağı şekilde mesajların birlikte verilmesi konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugün heyetten bir arkadaşımız da İletişim Başkanlığı ile bu konuları detaylı bir şekilde görüşecek."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin ASEAN'dan sektörel ortaklık statüsü almasında Malezya'nın büyük katkısı olduğunu dile getirerek, "Bu statüyü aldıktan sonra ASEAN'la birlikte bölgesel iş birliğimizi geliştirmek için çalışıyoruz, Malezya bize destek veriyor." dedi.

Türkiye'nin Yeniden Asya girişiminin yaklaşık 800 projeyle Asya'ya bütüncül ve stratejik yaklaşım sergilediğini anlatan Çavuşoğlu, başta Malezya olmak üzere bölge ülkeleri ve örgütleriyle ilişkilerin geliştirileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin yanı sıra Afganistan, Filistin, dünyadaki Müslümanların hakları gibi ortak konularda da Türkiye ve Malezya'nın aynı duyarlılıkla birlikte hareket ettiğini, uluslararası ve bölgesel örgütlerde iş birliğini sürdürdüğünü anlattı.

Bakan Çavuşoğlu ayrıca, "Vişegrad Dörtlüsü + Türkiye" formatında Macaristan, Polonya, Çekya ve Slovakyalı mevkidaşlarıyla da yarın bir araya geleceklerini de söyledi.