CIA’dan itiraf: Muhbirlerimizi kaybediyoruz

CIA, dünyadaki tüm ofislerine çektiği çok gizli bir telgrafta, ABD için casusluk yapmak üzere başka ülkelerden topladığı muhbirlerin çoğunun kaybolduğunu söyledi.

The New York Times’ın haberine göre CIA’nın muhbirler hususunda başı dertte. CIA’nın tüm dünyadaki ofislerine çektiği telgrafa göre casusluk yapmak üzere başka ülkelerden alınan muhbirlerin çoğunun yakalanması veya öldürülmesi konusunda yetkili ajanlar uyarıldı.

‘Çok gizli’ ibareli telgrafta yer alan mesajda, CIA’nın karşı istihbarat misyon merkezinin son birkaç yılda öldürülen, tutuklanan veya tehlikeye atılan yabancı muhbirleri içeren düzinelerce davaya baktığı belirtildi.

Son yıllarda Rusya, Çin, İran ve Pakistan gibi ülkelerdeki muhalif istihbarat servisleri CIA'nın istihbarat ağındaki kişileri avlıyor ve bazı durumlarda onları çifte ajana dönüştürüyor.

Haberde CIA’nın son yirmi yıldır dikkatini ‘terör’ tehditlerine ve Afganistan, Irak ve Suriye'deki çatışmalara adadığı, ancak hem büyük hem de küçük düşman güçler hakkında istihbarat toplanmadığı ve özellikle Çin ve Rusya hakkında daha fazla bilgi talep eden siyasilerin isteklerinin yerine getirilmediği belirtildi.

Bazı eski yetkililer, CIA’nın muhalif istihbarat servislerini engelleme becerilerinin, onlarca yıldır ‘terör tehditlerine’ odaklandıktan ve riskli gizli iletişimlere güvendikten sonra paslandığına inanıyor.

Muhbirlerin tespitinde ise teknoloji faktörü çok etkili. Yapay zeka, biyometrik taramalar, yüz tanıma ve diğer teknolojiler, hükümetlerin ülkelerinde faaliyet gösteren Amerikan istihbarat memurlarını takip etmelerini çok daha kolaylaştırdı. Eski yetkililere göre, CIA tarafından kullanılan gizli iletişim sisteminin hacklenmesi, ajansın Çin ve İran'daki ağlarının açığa çıkmasına neden oldu.

Bu durumun bir süredir farkında olan CIA’nın, eski saha ajanlarını tekrar işe aldığı ve yeni ajanlarını yetiştirme hususunda bu kişilerden yararlandığı haberde ifade edildi.