Ülkenin askeri sözcüsü Tian Junli, ABD savaş gemisinin Pekin'in kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü adaların yakınına önceden Çin'in izni olmadan gelmesinin "Çin'in egemenliğinin ve güvenliğinin ciddi bir ihlali" olduğunu açıkladı.

Bu hareketin Washington'un "Güney Çin Denizi'nin askerileştirilmesi" için çalıştığının bir başka kanıtı olduğunu söyleyen Tian, ABD'nin bölgede "barışa karşı provokatör" olduğunu da sözlerine ekledi.

Sözcü, Çin ordusunun ülkenin egemenliğini koruma ve Güney Çin Denizi'nde istikrarı sürdürme konusundaki kararlılığını yineledi.

ABD Donanması'nın 7. Filosu Çin'in suçlamalarını "yanlış" olarak niteleyerek reddetti ve USS Chancellorsville'in bölgede uluslararası hukuka uygun bir seyrüsefer serbestisi operasyonu (FONOP) yürüttüğünde ısrar etti.

"ABD, hak iddia edenin kimliğine bakmaksızın dünyanın her yerinde aşırı denizcilik iddialarına meydan okumaktadır" denildi.

Spratlys olarak da bilinen Nansha, bir kısmı Çin, Vietnam, Tayvan, Malezya, Brunei ve Filipinler tarafından hak iddia edilen geniş bir takımadadır.