ABD’nin, Çin'e karşı tehdit unsuru olarak kullandığı ve silahlandırdığı Tayvan'a yaptığı ziyarete Pekin'den tepki geldi.

Dışişleri Sözcüsü Wang Wenbin, "Çin halkı ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak konusunda kesin kararlılık ve irade içindedir" dedi.

ABD'nin eski üst düzey güvenlik-savunma yetkililerinden oluşan heyet Tayvan'a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Heyete eski Genelkurmay Başkanı Mike Mullen başkanlık etti.

Heyetin Tayvan lideriı Tsai Ing-wen tarafından televizyondan canlı yayınlanırken, Mullen, ABD ile Tayvan arasındaki işbirliğinin her zamankinden daha güçlü ve daha kapsamlı olduğunu belirtti.

Mullen, "ABD, statükoda yapılacak her türlü tek taraflı değişikliğe karşı çıkmaya ve Tayvan halkının istekleriyle çıkarlarına uygun olarak boğazlardan geçiş sorunlarının barışçı çözümünü desteklemeye devam edecek. Umarım burada sizinle birlikte olarak, ABD'nin taahhütlerinin arkasında sağlam durduğu konusunda size ve halkınıza, bölgedeki müttefiklerimize ve ortaklarımıza güvence verebiliriz." dedi.

Tayvan lideri Tsai ise, Çin'e karşı bölgede ABD ile birlikte çalışmak gerektiğini söyledi.

Çin’den tepki

Çin'den ise bu olaya tepki gecikmedi. Dışişleri Sözcüsü Wang Wenbin, "Çin halkı ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak konusunda kesin kararlılık ve irade içindedir" ifadesini kullandı.

Devlete bağlı medya organlarından Global Times'da ziyaret 'aleni provokasyon' diye nitelenerek "Sakin olalım ve aldanmayalım. Çin'in tuzağa atlamasını bekliyorlar” denildi.