ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya ile nükleer enerjiyle çalışan ilk denizaltılarını sağlamak için AUKUS adlı büyük bir anlaşma imzalandığını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Pasifik'teki Çin gücünü dengelemek için açıkça tasarlanmış ittifak dünya çapında tepkilere neden oldu. Çin, oluşumu ‘sorumsuz’ olarak niteledi. AUKUS’la saf dışı kalan ve milyarlarca euroluk sözleşmeden olan Fransa ise küplere bindi.

İlk kullanım yasağından vazgeçmeliyiz

Bu gelişmelerin üzerinde Çinli üst düzey bir diplomat, Çin'in nükleer silahları kullanmaya hazır olması ve Pasifik'te kurulan yeni ittifakları geri püskürtmek için "ilk kullanım yasağı" politikasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Çin eski BM büyükelçisi Sha Zukang, Çinli nükleer politika uzmanları zirvesinde yaptığı açıklamada, ABD'nin yeni nükleer silahlar inşa etmesi nedeniyle Nükleer Silah kullanma konusunda uzun süredir devam eden bir taahhüdün yeniden incelenmesinin zamanının geldiğini söyledi. Geçen haftaki toplantıda konuşan Zukang, "Pekin'in 1960'lardan beri yürürlükte olan mevcut politikası, Çin'e 'yüksek ahlaki zemin' verdi ancak Çin-ABD müzakereleri, her iki tarafın da nükleer silahları ilk önce kullanmayacağı konusunda anlaşmadıkça artık uygun değil." dedi.