2007 yılından bu yana ABD ve AB yaptırımlarının altında ülkeyi yöneten anti Amerikancı Sandinist Devrimin lideri Daniel Ortega, ülkesinde 7 Kasım’da düzenlenen son seçimlerden de zaferle çıkmıştı.

Çin, Nikaragua'nın Tayvan ile ilişkileri kesmesinin ardından bu ülkede 1990'dan bu yana kapalı tuttuğu büyükelçiliğini yeniden açtı.

‘İki ülke arasında ideolojik yakınlık var’

Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada, iki ülke arasında "ideolojik bir yakınlık" olduğunu söyleyerek, bir milyon doz Sinopharm koronavirüs aşısı bağışladığı için Çin'e teşekkür etti.

Moncada, Çin'in, ihtilaflı Tayvan'ı tanıdığı gerekçesiyle 1990'dan bu yana Nikaragua'da kapalı tuttuğu büyükelçiliğini yeniden açtığını söyledi.

Ülkenin mevcut Devlet Başkanı Daniel Ortega, 1985'te Çin ile ilişkiler geliştirmiş ancak 1990'daki seçimlerde galip gelen Violeta Chamorro'nun hükümeti Tayvan'ı tanımıştı.

Ancak Çin ile ihtilaflı Tayvan'ı tanıyan az sayıdaki ülkeden Orta Amerika ülkesi Nikaragua, 9 Aralık'ta Tayvan ile ilişkilerini kesti.

Alınan kararın ardından 10 Aralık’ta ise Çin, Nikaragua ile diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını duyurmuştu.

Nikaragua hükümeti, Tayvan'ın eski büyükelçiliği ve diplomatik ofislerine Çin'e ait oldukları gerekçesiyle el koydu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Nikaragua'daki Çin Büyükelçiliğinin dün yeniden açılış töreni düzenlemesinden sonra yaptığı açıklamada, Çin'in dostane değişimleri geliştirmek, çeşitli sektörlerde pratik işbirliğini teşvik etmek ve ikili ilişkilerde yeni umutlar yaratmak için Nikaragua ile çalışmaya hazır olduğunu söyledi.