Rapora göre; 90.000 feet’e (27,4 kilometre) kadar uçabilen balonların, ABD’nin hipersonik silahları takip etmeye yönelik kapsamlı gözetim ağının bir parçası olacağı belirtildi.

Plan, Rusya ve Çin’in hipersonik füze teknolojisinde ABD’nin önünde olduğuna dair uluslararası endişelerin ortasında gerçekleşti.

Politico tarafından ABD savunma kaynaklarından elde edilen bütçe belgelerine göre; ABD Savunma Bakanlığı, üzerinde çalışılan teknolojiyi çeşitli askeri hizmetlere entegre etmek için hareket ediyor.

ABD Uluslararası Güvenlik Programı Kıdemli Üyesi Tom Karako ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada;, “Bu yüksek irtifa platformları, manevra kabiliyetleri ve faydalı yük taşımak için sahip oldukları esneklikleri ile özellikle istihbrai anlamda önemli avantajlar sağlayacak. ” ifadelerini kullandı.

Özellikler

Amerikan teknoloji firması Raven Aerostar, yüksek irtifa balonunun güneş panelleriyle şarj edilen piller ile çalıştığını açıkladı.

Ayrıca verilen bilgilere göre askeri gözetleme balonu; rüzgar yönünü tahmin etmek ve üzerinde konuşlu olan sensör verilerini koordine etmek için makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak, hedef alanına doğru hareket etmek için rüzgardan yararlanıyor.

Balonun, geleneksel uçaklar ve uydular tarafından gerçekleştirilen çeşitli görevler için tasarlandığı bildiriliyor.

Kaynak: M5