Rusya'nın Ukrayna'ya karşı işgal girişimi 6. gününde de devam ediyor.

Rus işgalinde dakika dakika yaşananlar

17:35 Milli Savunma Bakanı Akar, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yla telefon görüşmesinde Ukrayna'da tahliyeler dahil insani durumun iyileştirilmesi için ateşkese olan acil ihtiyacı vurguladı

16:52 Ukrayna'nın Zerkalo Nedeli medya kuruluşu, Rus ve Ukraynalı heyetler arasında ikinci tur görüşmelerin 2 Mart'ta (yarın) yapılacağını duyurdu.

16:28 Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'de Ukrayna istihbaratına ait "enformasyon saldırısı" yapan merkezi yüksek hassasiyetli silahlarla vuracağını duyurdu. Kiev sakinlerine çağrıda bulunan Rusya, istihbarat altyapısının yakınında yaşayan kişilerin bölgeyi terk etmesini istedi.

15:52 Rusya: Misket ve vakum bombası kullanmadık

15:45 Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna birliklerinin Azak Denizi'ne çıkışı tamamen engellendi" açıklamasında bulundu.

15:43 Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko: Düşman ülkemizin kalbini (Kiev) almak istiyor ama, savaşacağız ve Kiev vazgeçmeyecek. Silahlı Kuvvetler ve şehrimizin sakinleriyle hazırız, başkenti savunacağız.

15:39 Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın Ukrayna'dan gelecek mültecileri kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi.

15: 25 BM, en az 660 bin kişinin Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçtığını, Ukrayna'da çoğu mahsur 470 binden fazla diğer ülke vatandaşlarının bulunduğunu bildirdi.

15:20 AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: (Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı) Yeterince caydırıcı olamadık.

15:10 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Silahsızlanma Konferansı'nda önceden kaydedilmiş bir video mesajıyla katıldı. Lavrov'un konuşması ekrana geldiği an büyükelçiler ve diplomatlar salonu terk etti.

14:47 Avrupa Parlamentosu'na seslenen Ukrayna lideri Zelenski 'Biz bir darbe yaşıyoruz, bir savaş yaşıyoruz. Rusya'nın saldırısı altında kalıyoruz. Biz bugün kendi haklarımız için sizinle aynı olmamız için çok büyük bir bedel ödüyoruz. Ukraynalıların hayatlarını veriyoruz. Gitmek istediğimiz yolun AB olduğunu ifade ettik. Siz artık Ukrayna'yı seçmelisiniz.' dedi.

14:45 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, telefon vasıtasıyla Avrupa Parlamentosu'ndaki toplantıya bağlanarak, "Vatanımız, özgürlüğümüz, Avrupa değerleri için savaşıyoruz. Kağıtlara artık inanmıyorum. Benim ülkemde insanlar ölüyor" dedi. İki yüzlü Batı'nın temsilcileri Zelenski'nin bu konuşmasını ayakta alkışladı.

14:42 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Biz bu çatışmaya katılmıyoruz. NATO, bu çatışmanın parçası değildir. Ukrayna’ya insani yardım yapıyoruz ancak Ukrayna hava sahasına savaş uçağı göndermiyoruz." diye konuştu.

13:31 Rusya'dan yapılan açıklamada, “Amerika'ya ait nükleer silahların evine dönme vakti geldi.” ifadeleri kullanıldı. 

11:55 YouTube, "Avrupa'daki Russia Today ve Sputnik bağlantılı hesapları engellemeye hemen başlıyoruz" açıklamasını yaptı.

11:49 Herson Bölgesel Devlet İdaresi başkanı Gennady Laguta: Rus askeri teçhizatı şu anda Kherson'dan geçiyor.

11:42 Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, ülkesinin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunda yer almak gibi bir planı olmadığını söyledi.

11:38 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yarın Ukrayna ile ilgili olarak Meclis Genel Kurulu'nu bilgilendirecek

11:37 Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, AB'nin Rusya'ya karşı topyekun ekonomik ve mali savaş yürüteceğini söyledi

11:13 Harkiv yönetim binasının bombalanması sonrasında 1'i çocuk 6 kişi yaralandı.

11:08 Ukrayna Savunma Bakanlığı: 5.710 düşman askeri öldürüldü, 800'den fazla askeri araç ve 198 tank imha edildi. Açıklamada, 200 Rus askerinin esir alındığı, 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 zırhlı araç, 77 topçu sistemi, 7 hava savunma sistemi, 24 çoklu roketatar sistemi, 3 İHA, 2 deniz aracı, 305 tane de diğer ekipmanların etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

11:06 Ukrayna'nın ikinci büyük kenti olan Harkiv'de kent meydanı bombalandı.

10:58 Fransa'dan yapılan açıklamada 'yaptırımlar Rus ekonomisini çökertecek' denildi. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Franceinfo yayın kuruluşuna verdiği demeçte, 'Rus ekonomisinin çöküşünü sağlayacağız' dedi.

10:41 İran'ın dini lideri Hamaney, Ukrayna'nın ABD'nin yarattığı krizlerin mağduru olduğunu ve ABD'ye güvenmenin hata olduğunu söyledi. Hamaney ayrıca, Tahran'ın Ukrayna'daki savaşın sona ermesini istediğini ancak çatışmanın kökeninin kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

10:30 Harkov Belediye Başkanı Igor Terekhov, bu sabah yaptığı açıklamada şehir yönetim binasının Rusya tarafından füzeyle hedef alındığını söyledi.

10:30 Rusya güçleri, Ukrayna'nın ikinci en büyük kenti olan Harkov'a füze ve bomba yağdırıyor. Harkov belediye binasının vurulma anı, güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı.

10:20 İngiltere Başbakan Yardımcısı Raab, Rusya'nın işlediği savaş suçlarına katılanların hesap vereceklerini söyledi. Raab ayrıca, Kiev'in düşüşünü geciktirmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

10:16 Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov: "Rusya tüm cephelerde ezici bir yıkım yaşıyor. Direnen erkek ve kadınlarımızı kutluyorum." açıklamasında bulundu.

10:10 İngiltere merkezli dev petrol şirketi Shell, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle, BP şirketinin aldığı karara benzer bir şekilde, Rusya merkezli Gazprom şirketi ile yapılan projelerini sonlandıracağını ve hisselerinden vazgeçeceğini açıkladı.

08:32 Associated Press (AP) haber ajansının Okhtyrka kenti başkanı Dmytro Zhyvytskyy'in Telegram sayfasında yayınladığı bilgilere dayanarak hazırladığı habere göre; Rus ordusu, Harkov ile Kiev arasındaki Okhtyrka kentindeki bir askeri üsse saldırı düzenledi. Saldırı sonucu 70'ten fazla Ukrayna askeri hayatını kaybetti.

08:10 Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle alarma geçen NATO, doğu kanadındaki ülkelere asker konuşlandırıyor. Fransız ordusuna ait C-130 askeri uçağı Romanya'nın Karadeniz kıyısındaki kenti Constanta'ya ulaştı.

07:55 Ukrayna Savunma Bakanlığı, molotof kokteyliyle saldırmak isteyenler için Rus zırhlı araçlarının zayıf noktalarını Twitter'da paylaştı

07:50 Avrupa Birliği Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov ve 6 Rus oligarkı Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına verdiği destekleri nedeniyle yaptırım listesine ekledi. Mal varlıkları dondurulan bu kişilere seyahat yasağı getirildi.

07:40 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna topraklarına beş günde 56 roket ve 113 seyir füzesi ile saldırdığını açıkladı.

07:35 Almanya Baltık Denizi'ne Tornado tipi savaş uçakları ve bir gözetleme uçağı gönderdiğini açıkladı.

07:20 Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Rusya'dan ham petrol ithalatını yasaklamayı planladıklarını bildirdi.

07:10 Reuters haber ajansı Rusya Ukrayna savaş bölgesinden duyurduğu haberde Rusya'nın hava ve karadan kuşatma altına aldığı Başkent Kiev'i düşürmek için bir konvoy yola çıkardığını aktardı.

06:01 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Türkiye'den alınan Bayraktar TB2 SİHA ile, Kiev'e bağlı İvankiv kırsalında konuşlanan Rusya'ya ait Buk Hava Savunma Sistemleri'ni imha ettiklerini açıkladı.

05:45 Rusya'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya'nın yasaklanmış olan termobarik bomba kullandığını söyledi. ABD'li siyasetçilere bilgi veren Markarova, vakum bombası da olarak bilinen bu bombanın Cenevre Konvansiyonu'nda yasaklandığını belirtti. BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı. Termobarik bombalar geleneksel bombalardan farklı bir şekilde işliyor. Yüksek basınçlı bir patlayıcı içeren bu bombalar, çevresindeki oksijeni emerek güçlü bir patlama ve şok dalgası yaratıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'nın bu bombayı daha önce Çeçenistan'da kullandığını belirtti. CNN International kanalı, cumartesi günü Rus kenti Belgorod yakınlarında bir termobarik roket fırlatma aracı görüldüğünü haberleştirmişti.

04:45 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rus saldırılarına karşı daha fazla desteğe ve silaha ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Ukrayna barış istiyor fakat Rusya'nın saldırılarına karşı daha fazla desteğe ve silaha ihtiyacımız olduğunu vurguladım" dedi.

05:20 ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde sınır bölgesinde topladığı birliklerin yaklaşık yüzde 75'inin bu ülkeye girdiğini açıkladı.

05:01 Yeni yayınlanan uydu fotoğrafları, 64 kilometre uzunluğunda dev bir Rus konvoyunun Kiev'e doğru ilerlediğini gösteriyor. Pazartesi öğle saatlerinde çekilen fotoğraflarda konvoyun, başkent Kiev'in 27 kilometre kuzeyindeki Antonov havalimanı yakınlarına kadar geldiği görülüyor. Fotoğrafları çeken Maxar Technologies şirketi, 64 kilometrelik konvoyda yüzlerce zırhlı araç, tank, top ve lojistik destek araçları olduğunu duyurdu. Kiev'in batısı ve kuzeybatısına ait fotoğraflarda ise imha edilmiş zırhlı araçlar ve yıkılmış bir köprü gözüküyor.

01:02 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, müzakere görüşmesiyle ilgili açıklama yaptı. Zelenskiy yaptığı açıklamada, müzakere görüşmesinde Ukrayna'nın henüz istediği sonucun çıkmadığını belirtti. Ayrıca Zelenskiy, Rusya'nın savaş suçu işlediğini savunarak, "Savaş suçu işleyen bir devletin BMGK üyesi olmaması gerekir" dedi.

00:30 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile telefonda görüştü. Görüşmede, Belarus'taki Ukrayna ve Rusya heyetlerinin müzakereleri ele alındı.

00:05 Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya cumhurbaşkanları, Ukrayna'ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini bildiren ortak bir mektup yayınladı.